Biskup Sudar predvodio Misno slavlje u rodnom mjestu Bare u župi Solakova Kula na patron sv. Petra i Pavla

29.06.2024.
u 18:07

Pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. Pero Sudar, na svetkovinu sv. Petra i Pavla predvodio je Misu u svom rodnom mjestu Bare u župi Solakova Kula u dolini rijeke Neretvice pokraj Konjica u crkvi posvećenoj spomenutim apostolskim prvacima

Pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. Pero Sudar, na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2024. predvodio je Misno slavlje u svom rodnom mjestu Bare u župi Vrhbosanske nadbiskupije Solakova Kula u dolini rijeke Neretvice pokraj Konjica u crkvi posvećenoj spomenutim apostolskim prvacima uz koncelebraciju četvorice svećenika i domaćeg župnika don Marina Marića.

Iako je ova župa, kao i susjedne župe Obri i Podhum-Žitače, gotovo u cijelosti bila prognana tijekom nedavnoga rata, ipak su se okupili brojni vjernici oko svoje crkve na Petrovo.

Župnik Solakove Kula don Marin Marić srdačno je pozdravio biskupa Peru, svećenike u koncelebraciji i sve okupljene vjernike.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je vjernicima stavio na srce kako nas svetkovina sv. Petra i Pavla vraća na početke Kristove crkve, ističići kako je Bog na čudesan način blagoslovio dvojicu apostolskih prvaka ii dao im milost da naučavaju i svjedoče svoju vjeru i identitet. Možda nama ovdje okupljenima to djeluje kao "bajka", ali to je živa i zapisana istina. Također i evanđelje današnje svetkovine stavlja nam u srce i dušu da odgovorimo tko je za nas Isus? Što nam znači Isus? Upravo nam Petar I Pavao govore tklo je Isus, odgovaraju nam na pitanje da se na iskrenoj vjeri gradi ovaj život. I danas Isusova Crkva, koja se bori sama sa sobom i sa cijelim svijetom, pronosi vjeru i vrijednosti, unatoč svim silama i podmetanjima koja joj ovaj svijet daje. Da je to točno govore nam i ovi temelji bazilike na Barama, koliko Crkva Kristova živi, koliko je unatoč mučenju živa. Potaknuo je sve okupljene na ljubav prema Bogu, Crkvi i bližnjemu, ali i prema svome rodnom domu i zavičaju ističući da je svaka cigla i kamenčić sagrađen u rodnoj grudi znak ljubavi prema svome, makar i uništenom domu.

Na kraju Misnog slavlja župnik don Marin je zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju Na Misnom slavlju. Također, zahvalio se svim razinama vlasti koje imaju osjećaj za ovaj kraj i koje daju sve od sebe da se nešto učini u ovom kraju. Istaknuo je važnost sudjelovanja u Filmo o stradanju hrvata katolika u Klisu – Neretvici, koji će biti prikazan 15. travnja 2025., godine.

Nakon sv. Mise uslijedilo je zajedničko druženje uz pjesmu, bećarac i nogometni turnir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije