Zamijesite ga sami

Domaći bijeli kruh s maslinovim uljem izgleda predivno, a recept je objašnjen

kruh
21.07.2024.
u 11:25

Naša omiljena majstorica za sve vrste tijesta, Marija Herjavić Jerkić, s ovim divnim kruhom oduševila nas je davno, a sad smo se i sami odvažili na pripremu. I uspio nam je iz prve!

Bijeli kruh s maslinovim uljem

Sastojci:

500 g glatkog brašna

1 paketić suhog kvasca

žlica soli

malo šećera

350-400 ml tople vode

maslinovo ulje, oko 100 ml

Priprema:

Sve sastojke osim ulja dobro umijesite i pustite da se tijesto digne. Da se ubrza postupak, možete ga ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tako je potrebno maksimalno 10-15 minuta da se tijesto digne. Imajte na umu da svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača; zato ga dodajte postepeno ili po potrebi još dodajte malo vode/brašna. Nakon prvog dizanja pomalo u tijesto ulijevajte i umijesite maslinovo ulje, pa još jednom kratko odložite da se tijesto digne. U pećnicu stavite posudu s poklopcem u kojoj će se peći kruh i pojačajte je na najvišu temperaturu. Kad se ugrije, premijesite tijesto i na pobrašnjenoj podlozi oblikujte kruh. Prebacite kruh u posudu (ne treba ni masni papir niti podmazivanje uljem), pošpricajte ga obilato s vodom, malo zarežite, poklopite i pecite tako 25 minuta. Zatim maknite poklopac i temperaturu smanjiti na 200 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta, ovisi o debljini kruha. Izvadite iz posude i stavite na rešetku kako se ne bi upario s donje strane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?