ZZO HNŽ-a unaprjeđuje prava osiguranika, pregledi, osim u bolnicama, i u domovima zdravlja

Dr. Vidačak: Dodatna sredstva za kraće liste čekanja na ultrazvuk dojke

18.01.2023.
u 14:07

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a izdvojio je dodatna sredstva za unaprjeđenje prava osiguranika i smanjenje listi čekanja za ultrazvuk dojke. Riječ je o vrlo važnom pregledu, posebice za žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu.

 

Kako je kazala ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a mr. sc. Ana Vidačak dr. med., vodeći se listom čekanja za ultrazvučni pregled dojke koji se trenutačno radi samo u bolnicama, Zavod je izdvojio određena financijska sredstva kako bi i domovi zdravlja, koji imaju uvjete, počeli pružati ovu uslugu osiguranicima. Za ovakav iskorak Zavod se odlučio zbog povećanja dostupnosti ovog važnog pregleda osiguranicima kao i zbog smanjenja listi čekanja u ugovornim bolnicama.

- Koliko je bitno da žene dođu na svoj prvi ultrazvučni pregled, isto tako je bitno da i one žene koje boluju ili su preboljele karcinom dojke imaju svoje redovite preglede - kazala je ravnateljica Vidačak.

Kada su u pitanju ostale radiološke usluge, konkretno magnetna rezonancija, u Zavodu zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a svjesni su kako unutar bolnica postoje značajne liste čekanja, što nije problem samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Federaciji BiH, već i u zemljama regije, pa i šire, što nije razlog da Zavod ne reagira na navedeni problem.

- Iz bolnica smo dobili službenu informaciju kako ne postoje liste čekanja za magnetnu rezonanciju za onkološke pacijente, odnosno kako se onkološki pacijenti zbrinjavaju u roku od najviše mjesec dana. Što se tiče ostalih neonkoloških pacijenata, tu još uvijek tražimo najbolje rješenje. Nadam se kako ćemo u što kraćem roku, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, iznaći rješenje kojim će osiguranici biti zadovoljni - istaknula je ravnateljica Vidačak. Za pružanje usluge CT-a za onkološke pacijente nema listi čekanja i općenitu na ovu vrstu usluge ne čeka se dugo, a po pitanju PET CT dijagnostike ravnateljica Vidačak navela je kako osiguranici nemaju poteškoća u realiziranju ove usluge.

- U proteklih godinu i pol dana Zavod je osiguranicima osigurao mogućnost da umjesto jednom, ukoliko postoji potreba, dvaput godišnje mogu obaviti ovu pretragu na teret sredstava Zavoda. To je jedna novost i segment unaprjeđenja koji ima za cilj povećanje zadovoljstva osiguranika - dodala je.

 

Zavod je osigurao i novac za imunoglobuline i biološku terapiju. Pacijenti su imali poteškoće u dobivanju ove terapije pa je Zavod osigurao dodatna sredstva od 500.000 KM Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koja pacijentima, u slučaju potrebe, osigurava dostupnost ove terapije. Isto tako, pacijentima kojima je potrebna biološka terapija koja nije na bolničkoj listi i koju ne podržava Fond solidarnosti zbrinut će Zavod na način da će sufinancirati tu specifičnu terapiju, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?