Fantastične kremšnite koje su osvojile internet: isprobajte ih i vi

13.04.2023.
u 19:50

Isprobajte i vi recept za ove fantastične kremšnite koje su osvojile internet, a čiji recept nam stiže s bloga Samo jedan griz autora Darka Debića.

Sastojci
(za kalup veličine 36 x 25 cm)
  • 500 g lisnatog tijesta (dva po 250 g)
Krema od vanilije
  • 1,5 l mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 4 vanilin šećera (40 g)
  • 200 g kristal šećera
  • 180 g gustina (škrobnog brašna)
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 500 ml slatkog vrhnja
Voćni dio
  • 400 g zaleđenih višanja ili bobičastog voća
  • 100 g kristal šećera
  • 30 g gustina
  • 100 ml vode
I još
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto

Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na cca 40 x 28 cm. Zatim prebaciti na lim za pečenje i izbockati vilicom. Peći na 220 °C dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, oko 15 minuta. Ponoviti isto s drugom polovicom tijesta.

Krema od vanilije

U žumanjke dodati kristal šećer i miksati jednu minutu, dodati cca 200 ml mlijeka, gustin i vaniliju, miksati još minutu. Staviti na vatru ostatak mlijeka. Čim zakuha smanjiti jačinu vatre, maknuti s vatre pa u mlijeko dodati smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješati. Vratiti na vatru, stalno miješati i kuhati nekoliko minuta. Prebaciti kuhanu kremu u zdjelu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi.

Voćni sloj

Voće staviti u lončić, dodati šećer i pola vode. Staviti na vatru. Ostatak vode pomiješati s gustinom. Kada voće zakuha dodati smjesu gustina i vode, miješati i kuhati dvije minute. Maknuti s vatre i ohladiti na sobnoj temperaturi.

U ohlađenu kremu od vanilije dodati maslac sobne temperature i miksati nekoliko minuta. Postepeno dodavati slatko vrhnje i dalje miksati, kad se dio vrhnja dobro umiješa tek tada dalje dodavati ostatak vrhnja.

U duboki lim za pečenje ili kalup staviti jednu koru lisnatog tijesta, na nju rasporediti pola kreme

od vanilije pa voćni sloj i ostatak vanili kreme. Završiti drugom korom i šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije