hrabra odluka

Ostavio uspješnu karijeru u Austriji i vratio se doma - u selo kod Orašja

14.10.2024.
u 19:03

Mato danas uspješno upravlja svojom farmom u selu Jenjić, udaljenom sedam kilometara od Orašja, i isporučuje najkvalitetnije mlijeko mljekari Inmer, koja je dio Lactalis grupe

Mato Janjić, tridesetpetogodišnji inženjer poljoprivrede, prije četiri godine je donio hrabru odluku da se vrati u rodnu BiH i napusti uspješnu karijeru u Austriji. Karijeru u Austriji gradio je kao stručni voditelj za prehranu goveda, a potom četiri godine kao direktor prodaje u prestižnoj austrijskoj kompaniji koja se bavi prometom genetičkog materijala diljem Europe.

Uspješan i kod kuće

Mato danas uspješno upravlja svojom farmom u selu Jenjić, udaljenom sedam kilometara od Orašja, i isporučuje najkvalitetnije mlijeko mljekari Inmer, koja je dio Lactalis grupe. Obrazovanje stečeno na Sveučilištu u Salzburgu u oblasti poljoprivrede, zajedno s bogatim radnim iskustvom, sada su ključni za vođenje imanja na vrhunskoj razini i prema najvišim europskim standardima.

- Moja staja može primiti do 60 muznih grla. Radim mnogo, ali predano. Samo muža traje šest sati dnevno, a hranjenje stoke traje još tri sata. Jako pazim na kvalitetu mlijeka koje isporučujem Lactalisu. Uvijek postižem najkvalitetniju, E klasu mlijeka - kaže Janjić i dodaje da mjesečno isporučuje 35.000 litara najkvalitetnijeg mlijeka toj kompaniji.

- Ta količina varira zbog sezonskog teljenja pa, kad je pola stada u suhostaju, količina opada. U ožujku sam isporučio čak 42.000 litara mlijeka, a onda dođu mjeseci kada to bude dosta manja količina - objašnjava Mato. Iako je Austrija poznata po uređenom sustavu, Mato priznaje da tamo ne bi mogao izgraditi ovakvo imanje jer se kao takvo u toj zemlji može jedino naslijediti. Njegova odluka o povratku u BiH bila je upravo motivirana nasljeđem, sjećanjima na djetinjstvo i blagodati života na selu.

- Mljekarstvo me oduvijek privlačilo. Dok su drugi ljetovali, ja sam dolazio ovdje i provodio raspuste i odmore. Vratiti se i započeti vlastito imanje za mene je bilo neizbježno. Ovdje sada živim sa suprugom i našom kćerkicom, koja i nas dvoje dodatno motivira. Unatoč tome što bavljenje poljoprivredom u BiH bude često izazovno, Mato kaže da nije požalio što je zamijenio austrijsku sigurnost za život i rad u Orašju. - I ovdje postoji red ako se zna i hoće raditi. Onima koji se žele odvažiti na povratak, uvijek savjetujem da se drže svoje struke, nastave stalno usavršavati i vode discipliniran menadžment.

Rad od jutra do mraka

Svaki Matin dan počinje u četiri ujutro, a rad na farmi završava kasno poslijepodne. - Muža počinje u pola pet, hrana se nudi u pola osam, a ostatak dana ispunjen je čišćenjem i drugim poslovima. To je svakodnevni i kontinuiran rad, trud, zalaganje i samostalni menadžment koji me ispunjava. Posebna blagodat je mir na selu u kojem uživam - završava Mato, prenosi Bosnainfo. Matina priča je dokaz da se i u BiH može uspjeti isključivo svojim trudom i predanošću. Ovakva angažiranost čini Janjićevu farmu uspješnim poslovnim pothvatom i važnim dijelom lokalne zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije