održan sastanak

Mostar pristupio programu 'Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH'

12.07.2024.
u 15:02

"Grad Mostar je prepoznao važnost sudjelovanja u programu s obzirom na to da se negativne posljedice katastrofa održavaju na društvo u cjelini", rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Grad Mostar je pristupio programu 'Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini' – faza 2, a tim povodom u petak je u Gradskoj vijećnici održan prvi sastanak na kojemu su UN agencije koje sudjeluju u realizaciji Zajedničkog Programa prezentirali planirane aktivnosti, pojasnile očekivanja i ponudile odgovore na postavljena pitanja, te su dogovoreni idući koraci u realizaciji Programa.

U programu sudjeluju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), navodi se u priopćenju Grada Mostara.

"Grad Mostar je prepoznao važnost sudjelovanja u programu s obzirom na to da se negativne posljedice katastrofa održavaju na društvo u cjelini", rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Ukupna vrijednost druge faze programa iznosi četiri milijuna američkih dolara koje financira Vlada Švicarske, UN i vlasti u Bosni i Hercegovini. Program će se implementirati u periodu 2023. - 2027. Cilj zajedničkog programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa na svim razinama vlasti u BiH i sa akterima iz sektora koji su direktno uključeni u Program: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječja zaštita, poljoprivreda, kulturno povijesno nasljeđe i urbano planiranje.

"Program poseban naglasak stavlja na unapređenje lokalnih mehanizama koordinacije u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, kao i na afirmaciju procesa strateškog planiranja sa akcentom na najugroženije kategorije stanovništva.

Fokus Zajedničkog Programa na lokalnoj razini bit će na jačanju DRR kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa u okviru 10 jedinica lokalne samouprave u BiH u periodu trajanja Zajedničkog Programa (2023. - 2027.)", pojašnjavaju u priopćenju.

Prijedlog za odabir partnerskih lokalnih zajednica izvršen je na temelju procjene rizika, ranjivosti i izloženosti katastrofama po stambeni sektor.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?