Stav stručne javnosti

Nove nikotinske proizvode ne treba zabranjivati jer mogu pomoći pušačima

19.02.2023.
u 08:09

Od početka godine u središtu pozornosti javnosti je informacija kako su učenici osnovnih i srednjih škola diljem naše zemlje počeli koristiti snus, vrećice duhana za oralnu upotrebu koje su, izuzev u Švedskoj, zabranjen proizvod diljem EU-a. To je usmjerilo kritike prema drugom, naoko sličnom proizvodu - nikotinskim vrećicama.

Nedavno je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Sarajevske županije, rekla da se Upravni odbor županijskog Vijeća roditelja nedavno odlučio obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova sa zahtjevom za pojačanu kontrolu prodaje takvih proizvoda oko škola. - Između ostalog, poslali smo zahtjev i županijskom inspektoratu, odnosno inspektoratu za tržište, da se izvrši kontrola koliko je taj proizvod dostupan djeci, posebno u blizini škola. Taj duhanski proizvod zabranio je EU, njegovu upotrebu, odnosno distribuciju i prodaju tog proizvoda. Zašto bi onda BiH bila mjesto gdje je taj proizvod dostupan? Kad prikupimo sve informacije, s adresa kojima smo pisali, zatražit ćemo podršku i Ministarstva za odgoj i obrazovanje da pojačamo kontrolu unutar škola - rekla je ona.

Tržišne inspekcije nisu našle snus

Važno je naglasiti da, bez obzira na to što tržišne inspekcije nisu utvrdile prisutnost tog zabranjenog proizvoda na tržištu, javnost je zbog manjka informacija negativni stav usmjerila prema naoko sličnom proizvodu koji je legalan i dostupan u EU, pa i u BiH, a radi se o nikotinskim vrećicama. Iako se koriste slično kao snus, one ne sadrže duhan, a stručnjaci ih svrstavaju u proizvode smanjenje štetnosti koji imaju ulogu i u borbi protiv pušenja, pa samim tim i jednim vidom "pomoći" kod smanjenja, ali i potpunog prestanka konzumiranja cigareta.

Tragom javne polemike u kojoj su pomiješana ta dva proizvoda, a koja je zbog nedopuštenog korištenja od maloljetnika izazvala zabrinutost roditelja i javnosti, okrenuli smo se stavovima predstavnika medicinske struke.

Pomoć u odvikavanju od pušenja

Prema riječima prof. dr. Šekiba Sokolovića, internista, kardiologa i reumatologa, nikotinske vrećice ne sadrže duhan te kod korištenja nema izgaranja i dima, za razliku od pušenja cigareta.

- Različite arome i količine nikotina u nikotinskim vrećicama koje su se pojavile na našem tržištu omogućavaju korisnicima uživanje u nikotinu bez dima - navodi dr. Sokolović i dodaje da je rađeno dosta studija po cijelom svijetu, od Japana pa nadalje, koje su pokazale da okorjeli pušači, koji se ne mogu odviknuti od pušenja, koriste nikotinske vrećice kao znatno manje štetniji način unosa nikotina.

- Dokazano je da mnogi uz pomoć takvih proizvoda prestaju pušiti i da se broj pušača smanjuje uz ovu alternativu. Nikotinske vrećice mogu se koristiti u tim medicinskim situacijama, osobito kod ljudi koji nikako ne mogu izboriti se s tim da bace cigarete i koji puše po tri, četiri, pa čak i pet kutija dnevno. U takvim situacijama poželjno je da se prijeđe na ovaj proizvod - zaključuje doktor Sokolović u svojoj izjavi za jedan bh. list.

Naglasio je i da, iako sadrži nikotin - koji sam po sebi izaziva ovisnost, ova vrsta proizvoda ne sadrži duhan, pa samim tim ni katran, što je njegova najveća prednost. - Katran, koji je sastavni dio korištenja običnih cigareta, ali ne i nikotinskih vrećica, dovodi do kroničnih plućnih bolesti i drugih oboljenja pluća. Povezan je s bolestima cijelog gornjeg respiratornog trakta, od sinusa pa nadalje - dodaje dr. Sokolović.

Mogući čimbenik promjene u smanjenju posljedica za zdravlje

Nikotinske vrećice smatraju se proizvodom nove generacije s preduvjetom da postanu čimbenik promjene u kontroliranju duhana i smanjenju štetnih posljedica za zdravlje. U proteklih nekoliko godina među odraslim pušačima, kao i onima koji to više ne žele biti, sve su zastupljeniji nižerizični bezdimni proizvodi u koje, između ostalog, spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, kao i nikotinske vrećice.

Kako se riješiti dostupnosti ovih proizvoda mlađima od 18

Ono što je prioritetno u Bosni i Hercegovini je stavljanje ove vrste proizvoda u zakonske okvire te edukacija trgovaca kako nikotinski proizvodi ne bi bili dostupni djeci i mladima te kako bi odrasli pušači bili upoznati s rizicima konzumacije na koju se odlučuju.

Nužna je i regulativa koja prepoznaje potencijal smanjenja štete alternativnih proizvoda bez dima u usporedbi s duhanskim proizvodima za pušenje.

U konačnici, potrebno je uspostaviti praksu odgovorne promocije i sustava provjere uzrasta kupaca na prodajnim mjestima kako bi se osiguralo da mlađi od 18 godina nemaju pristup ovoj vrsti proizvoda.

Bez obzira na to što nikotinske vrećice nisu bez rizika, činjenica je da su mnoge pušače podržale da prebrode put prestanka pušenja.

Dakle, previše restriktivni propisi o ovim proizvodima vode k izravnom uskraćivanju informacija odraslim pušačima i samim tim onemogućavaju da se odluče za alternativu koja im može pomoći pri smanjenju ili potpunom odvikavanju od cigareta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije