misa i polaganje vijenaca

Obilježena 26. obljetnica stradanja prvog pripadnika HVO-a Zenica

KT
18.08.2018.
u 20:07

U organizaciji Udruge Domovinskog rata HVO-a Grada Zenice i Odbora za obilježavanje značajnih datuma, misom za poginule branitelje i polaganjem vijenaca obilježena je 26. obljetnica stradanja prvog pripadnika HVO-a Zenica Zorka Žepačkića.

Najprije su, 18. kolovoza, na mjesnom groblju Sv. Marka u zeničkom naselju Čajdraš pripadnici ratnih udruga, kulturnog i političkog života Grada i Županije položili vijence na grobove Zorka Žepačkića i vlč. Bože Markotića, vojnog dušobrižnika u proteklom ratu. Opijelo za njih dvojicu, ali i za sve nastradale branitelje izmolio je vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj KŠC-a u Zenici i privremeni upravitelj župe Čajdraš, piše Nedjelja.ba.

Nakon toga uslijedila je misa za pokojne branitelje u čajdraškoj župnoj crkvi koju je, uz koncelebraciju vlč. Vladimira Pranjića, župnika župe Sv. Josip u Zenici, predslavio vlč. Rosić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Rosić je govorio o važnosti učenja iz prošlosti za sadašnjost i budućnost jednoga naroda. „Naš hrvatski i katolički narod je kroz svoju mukotrpnu prošlost imao prigodu štošta naučiti za svoju sadašnjost i budućnost. Ali ako iz svoga kolektivnoga pamćenja izbriše sve nedaće koje su ga zadesile u prošlosti ili iz njih ništa ne nauči, one bi ga mogle ponovno zadesiti u sadašnjosti i budućnosti. Naši branitelji su položili svoje živote braneći naše domove i naše živote, i hvale je vrijedno što se okupljamo i odajemo im dužnu počast molitvom i svetom misom za njihove duše. Međutim, njihova nesebična žrtva bit će uzaludna, ako mi danas u daleko lakšim uvjetima, nego što su bili u ratu ne očuvamo ono što je bitno za naš opstanak – naš nacionalni i vjerski identitet. A što je još važnije da u ovom prolaznom svijetu sačuvamo neprolaznu dušu i da se, ako Bog da, u kraljevstvu nebeskom nađemo zajedno s našim najmilijima“, zaključio je vlč. Rosić.

Poslije sv. mise uslijedilo je zajedničko druženje u župnom dvorištu uz hranu koju je pripravila vojska.

Vrijedi spomenuti da je prva žrtva zeničkog HVO-a bio bojnik Zorko Žepačkić koji je svoj život dao u obrani grada Jajca 18. kolovoza 1992. Godišnjim okupljanjem i slavljenjem sv. mise njegovi suborci pokušavaju od zaborava sačuvati živo sjećanje na njega, ali i na sve poginule branitelje, a na osobit način na pokojnog čajdraškog župnika vlč. Božu Markotića, koji je bio njihov dušobrižnik sve do smrti 1995.

Komentara 1

DA
Danny84
10:39 12.09.2019.

Na ulasku u autobus mjenjaju nam zapovjednika i dovode Kacunka ??????,poslije saznajemo da je JNA casnik,gdje nas izdaje na Caninom Polju u Jajcu,borba traje prsa u prsa danima,i onda pogibija Zepackica,mozete nac izvjesce o borbi koju je opiso Pokojni General Praljak

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?