pod geslom „Imaj srce ...“

Održan susret članova Društva Prijatelja Malog Isusa

SMI
16.09.2018.
u 12:26

U subotu, 15. rujna 2018. u sarajevskoj prvostolnici. održan je XX. susret članova Društva Prijatelja Malog Isusa sarajevske provincije Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Susret je održan pod geslom „Imaj srce ...“ koje označava životno geslo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, prenosi portal nedjelja.ba.

Ovaj redoviti godišnji susret provincijska uprava zajedno sa svojim suradnicima svake godine organizira u drugom mjestu i drugoj župi. Ove godine susret je upriličen u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova gdje u miru Božjem počiva prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj družbe – Josip Stadler kojemu se ove godine obilježavaju tri značajne obljetnice: 175. obljetnica rođenja i krštenja, 150. svećeništva i 100. smrti.

U jutarnjim satima program je počeo okupljanjem hodočasnika pred sarajevskom katedralom. Tu ih je dočekao, a kasnije i blagoslovio vlč. Ivan Bebek i sam član Društva PMI-a.

U ime provincijske poglavarice s. Marie-Ane Kustura, s. M. Suzana Malešić pozdravila je i uputila dobrodošlicu svim nazočnim. Na njezine riječi nadovezala se u ime vrhovne uprave Družbe, članica vrhovne uprave s. M. Anđelina Perić.

Svečano Misno slavlje uz koncelebraciju više svećenika, predslavio je svećenik vrhbosanske nadbiskupije vlč. Bojan Ivešić koji se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne (15. rujna) upravo zbog toga što je i sam Stadler bio veliki štovatelj Gospe Žalosne.

Iznio je i svoje svjedočanstvo o prvom vrhbosanskom nadbiskupu za kojega je čuo u mladosti. Kazao je kako je, što ga je više upoznavao, sve više je bio vezan i oduševljen likom tog čovjeka. Sretan je zbog svega što je o njemu naučio, ali i tužan zbog propuštenih prigoda za stjecanje novih saznanja o Stadleru.

Na poseban način, dotaknuo se prijateljstva s Isusom. Svim okupljenim, a osobito članovima Društva PMI-a poručio je da uvijek moraju svjedočiti svoju vjeru. Bilo kad i bilo gdje te da se za to ne treba čekati posebna prigoda. Svaki čovjek, kako je rekao propovjednik, treba na svojem svakodnevnom hodu svjedočiti prijateljstvo u Kristu.

Tijekom euharistijskog slavlja sudionici susreta donijeli su svoje darove koje su prikazali Gospodinu. Poseban dar, koji su pripremili članovi Društva PMI-a u sklopu akcije Projekt našeg srca, akoji već duži niz godina organiziraju i time pomažu školovanje djece i mladih, uručen je Stadlerovom dječjem domu Egipat.

Nakon popričesne molitve uslijedilo je primanje novih 15 članova u Društvo PMI-a, a to su: Kata Barbić (Fojnica), Katica Čapelj (Fojnica), Ljilja Grubešić (Fojnica), Vikica Garić (Gromiljak), Slađana Pavlović (Gromiljak), Kristijan Škoro (Gromiljak), Tea Bošnjak (Gromiljak), Irena Kunštek (Gromiljak), Dragica Marković (Vitez), vlč. Miroslav Agostini, Ana Bogdanović (Neum), Pero Bogdanović (Neum), Ivan Simonović (Voćin), Monika Drmač (Gromiljak) i Terezija Tuka (Fojnica) .

Ovom prigodom novim članovima vlč. Bojan uručio je Statute Društva, iskaznice i medaljice Maloga Isusa, što su vanjski simboli pripadnosti Društvu.

Nakon primanja novih članova uslijedila je obnova obećanja svih sudionika skupa koji su članovi Društva PMI-a. Euharistijsko slavlje na poseban način uljepšao je zbor mladih iz župe Prisoje. Nakon mise uslijedila je pauza kad su se hodočasnici mogli okrijepiti i pogledati staru jezgru grada Sarajeva.

Od 14 sati do 15.30 u katedrali je održan duhovno-molitveni program praćen molitvom, pjesmom i svjedočanstvima članova Društva PMI-a. U ovom dijelu programa, klanjanje je vodio vlč. Jakov Kajinić, a svoja svjedočanstva podijelili su: vlč. Miroslav Aogostini, Radmila Dadić, Boris Dragujević i don Ivan Bebek.

XX. Susret PMI završen je riječima pozdrava pročelnice vijeća PMI-a u sarajevskoj provinciji s. M. Danice Bilić i ravnateljice Društva s. M. Ane Marije Kesten te molitvom za sretan put i blagoslovom za nastavak življenja Evanđelja u svakodnevnici, svatko u svome staležu, na svojim radnim mjestima, školama, župama, samostanima.

Susret je okupio oko 400 članova, simpatizera i podupiratelja Društva PMI-A iz Gromljaka, Prozora, Neuma, Prisoja, Viteza, Lug-Brankovića, Maglaja, Voćina i Sarajeva predvođenih sestrama Služavkama Maloga Isusa. „Željeli smo da ovaj susret Prijatelja Maloga Isusa, simpatizera, podupiratelja Društva PMI-a i sestara Služavki Maloga Isusa bude i hodočasnički dan posvećen Gospodinu i njegovu vjernom sluzi Josipu Stadleru. Željeli smo zahvaliti Bogu za sve primljene milosti kroz proteklu godinu i u svojim potrebama preporučiti se u njegov zagovor“, kazala je s. M. Ana Marija Kesten.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije