savjetnik

Ovaj je vitamin najbolja "hrana za mozak", nutricionistica otkriva i što jede svaki dan za njegovo zdravlje

06.01.2023.
u 15:23

Važno je uz pravilnu prehranu uzimati i vitamine koji će mozak održati zdravim i prevenirati kognitivno propadanje.

"Kako su veće šanse da će se razviti neurološke bolesti kako starimo, često me pacijenti pitaju koji je vitamin najbolji za zdravlje mozga i za usporavanje njegova propadanja. " navodi nutricionistica Dr. Uma Naidoo sa Harvard Medical School. 

Dodaje kako je svaki plan prehrane treba biti personaliziran, ali grupa vitamina koje ona uvijek uzima kako bi spriječila propadanje mozga i održala ga zdravim su upravo vitamini B skupine.

Kako će vitamin B pomoći zdravlju mozga? 

Depresija, demencija i problemi s mentalnim zdravljem se često povezuju s manjkom vitamina B, pokazuje studija provedena na sveučilištu Wayne. 

“Manjak B12 vitamina je uzrok kognitivnih problema, posebno kod starijih osoba koje ne jedu pravilno"; stoji u studiji. 

8 vitamina B skupine koji će pružiti dobrobiti zdravlju

Svaki od 8  definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, no s obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunjuju, poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom, bilo dodacima prehrani, stoji u prezentaciji čiji je autor doc. prim. dr sc. Sandra Morović, dr med.spec. neurolog, poliklinike Aviva. 

Ovih 5 navika izbjegavajte ako imate više od 60 godina i želite biti zdravi

  1. B1 budi energiju: Važan je osnova za funkcioniranje cijelog organizma, stanica i metabolizma. 
  2. B2 ili riboflavin djeluje kao pomogać enzimima u stanicama koje prenose važne informacije mozgu i tijelu, pomaže rastu stanica i pruža energiju. 
  3. B3 će smanjiti upalne procese i radi s više od 400 enzima koji proizvode tvari poput kolesterola i masnoća, te će energiju prenositi do svih organa. Također je i antioksidans koji se bori protiv upala. 
  4. B5 je iznimno važan za stvaranje koenzima A koji pomaže enzimima da grade i rastvaraju masne kiseline potrebne za energiju. 
  5. B6 je važan u prevenciji bolesti jer su dovoljne razine povezane s nižim rizikom od razvoja više vrsti raka. Podržava zdravlje imuniteta i mozga. 
  6. B7 poznatiji kao biotin regulira signale stanica za bržu komunikaciju u tijelu, a mozgu je važan radi slanja signala putem neurotransmitera. 
  7. B9 je popularan suplement (folati) za zdravlje mozga ali i psihičko zdravlje. Isto tako djeluje kao detoksifikacija na stanice. 
  8. B12 je esencijalan vitamin za formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNA, pomažu izgradnji i funkciji živčanog sustava. 

Najbolji izvori vitamina B u hrani

Nutricionistica navodi kako uvijek savjetuje pacijentima da uključe namirnice u prehranu koje sadrže vitamine. "Ako se odlučite na suplemente onda prvo razgovarajte s liječnikom", savjetuje. 

  • Jedno jaje sadrži trećinu preporučene količine vitamina B7 ali i u malim količinama se u njemu nalaze i ostali vitamini skupine.
  • Jogurt sadrži vitamin B2 i B12 kao i probiotike, koji su iznimno važni za zdravlje mozga. 
  • Slanutak, grah i leća će pogodovati zdravlju mozga i odličan su izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i B6. 
  • Losos je prirodno pun vitaminima B skupine, a kako sadrži i zdrave masnoće dobro ga je jesti. 
  • Sjemenke suncokreta su jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina B5 a možete 20 posto preporučene doze dobiti iz samo jedne porcije ovih ukusnih grickalica. 
  • Zeleno povrće poput špinata ili kupusa, odlični su izvori vitamina B9, a nutricionistica navodi kako je to prva hrana koju će savjetovati pacijentima ako žele poboljšati raspoloženje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?