otvoren i prijateljski razgovor

Palavrić i Galić sa Sattlerom o najvećim izazovima Ustavnog suda

02.07.2024.
u 18:03

Predsjednica i dopredsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Seada Palavrić i Valerija Galić sastale su se s Nj. E. Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Europske unije/specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH. U otvorenom i prijateljskom razgovoru naglašena je potreba za kontinuiranim angažiranjem kako Ustavnog suda tako i domaćih i međunarodnih aktera na pronalaženju najboljih rješenja za izazove s kojima se ova institucija suočava već dulje vrijeme.

Najznačajniji izazovi, kako je istaknuto na sastanku, jesu: propust nadležnih vlasti da izaberu suce koji nedostaju u Ustavnom sudu, što izravno uzrokuje problem u rješavanju predmeta iz apelacijske nadležnosti, problem financiranja i pitanje neizvršavanja pojedinih odluka Ustavnog suda.

Razgovarano je i o razumijevanju jednog od uvjeta za otvaranje pregovora za pristupanje Europskoj uniji koji se odnosi na sudjelovanje međunarodnih sudaca u radu Ustavnog suda. Pri tome je predsjednica Palavrić istaknula da, prema njezinom mišljenju, taj uvjet ne podrazumijeva isključivanje međunarodnih sudaca iz Ustavnog suda s obzirom na to da su oni neophodni za odlučivanje o osnovnoj i ključnoj djelatnosti Ustavnog suda, a to je apstraktna ocjena ustavnosti, već da to može podrazumijevati eventualno drugačiji način njihovog izbora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije