Parlament FBiH

Razmatran Nacrt Kodeksa ponašanja poslanika u Zastupničkom domu FBiH

Zastupnički dom fbih
Fena
26.06.2024.
u 21:58

Razmatranje Nacrta Kodeksa ponašanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izazvalo je burne reakcije zastupnika oporbe na današnjem zasjedanju tog doma u Sarajevu.

U Nacrtu je, između ostalog, navedeno kako se zastupnici u svim situacijama s poštivanjem i na jednak način odnose prema svima, da se ponašaju na način dostojan zastupnika, te da vode računa o principima profesionalne etike i opće kulture, dajući na taj način pozitivan primjer javnosti.

Nadalje, očekuje se da održavaju dobre i kolegijalne odnose sa zaposlenima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i osobama angažranim u zastupničkim klubovima, kao i da poštuju pravila odijevanja.

Također, istaknuto je da su zastupnici obvezni poštivati pravila ponašanja kojima se osigurava održavanje reda na sjednicama Doma, sjednicama radnih tijela, a osobito poštovati i štititi osnovna prava utvđena Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i zakonima.

Osim toga obvezni su da ne koriste riječi i izraze koji mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog ili njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i potiču mržnju, netoleranciju i nasilje i osuditi svako ponašanje kojim se ono potiče, da tijek rasprave bude usmjeren na temu o kojoj se raspravlja, te da ne koristi računar, mobilni telefon niti druge prenosne elektroničke uređaje na način kojim se ometa tijek sjednice.

Postupak zbog povrede Kodeksa pokreće se pisanom prijavom Etičkom povjerenstvu, koje mora sadržavati ime i prezime podnositelja prijave, kontakt adresu i svojeručni potpis. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i građani.

Etičko povjerenstvo obvezno je odlučiti u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave.

Zastupnici oporbenih stranaka imali su primjedbe na sadržaj kodeksa i pozvali su da u roku mjesec dana bude izrađen novi jer smatraju da ovaj nacrt nije moguće popraviti do faze prijedloga.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije