u Krškom

Rješenje za istrošeno gorivo iz reaktora: Nuklearni otpad sele u suho skladište

Krško
Pixsell
18.03.2023.
u 10:50

Novo tehnološko poboljšanje vrijedno stotinu milijuna eura uvedeno je u Nuklearnu elektranu Krško. Već sljedećeg tjedna počet će premještanje istrošenog goriva iz bazena u suho skladište.

– Ovim prelaskom s aktivnog na pasivno skladištenje riješili smo problem nuklearnog otpada, odnosno istrošenog goriva za sljedećih stotinu godina. Trećinu goriva sada pohranjenog u bazenu već sljedećeg tjedna počet ćemo premještati u suho skladište što je postupak koji bismo trebali okončati do kraja godine. U sljedećih pet očekujemo da ćemo sve istrošeno gorivo premjestiti u novo, suho skladište – rekao nam je Saša Medaković, član Uprave Nuklearne elektrane Krško, za obilaska novog skladišta. Kako je na prezentaciji rekao Andrej Kavčič, inženjer za nuklearno gorivo u NE Krško, do kraja 2022. u bazenu za istrošeno gorivo uskladištena su 1432 goriva elementa, odnosno 556 tona, a svakih se 18 mjeseci dodavalo oko 56 gorivih elemenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije