Po uzoru na Europu

U Wwin ligi Bosne i Hercegovine bit će obvezna i tzv. mixed zona

02.08.2024.
u 19:59

Utakmicom GOŠK - Radnik Bijeljina u petak počinje nova sezona Wwin lige Bosne i Hercegovine u kojoj je došlo i do određenih promjena u propozicijama natjecanja. Među ostalim, na bh. stadionima ćemo po uzoru na one europske gledati "mixed zonu" koja će za nogometaše bh. klubova biti obvezna "postaja" nakon utakmice, prenosi sportsport.ba.

Nakon ljetne stanke pred nama je nova sezona Wwin lige koja počinje susretom u kojem se u 1. kolu sastaju u Gabeli GOŠK i Radnik iz Bijeljine te nas sigurno čeka dosta uzbuđenja u sljedećih deset mjeseci.

Pred početak nove sezone Nogometni savez Bosne i Hercegovine odlučio je napraviti određene izmjene kada su u pitanju propozicije natjecanja u najjačem rangu bh. nogometa.

Tako ćemo od nove sezone na stadionima u BiH gdje nastupaju premijerligaši gledati "mixed zonu" koja je obvezna za sve klubove, što je sigurno odlična odluka koja će osigurati veću transparentnost i popularizaciju ovog natjecanja.

Klubovi će, prema novim propozicijama, biti dužni nakon utakmice osigurati "mixed zonu" te dati posebne upute svojim nogometašima koji će morati prolaziti kroz "mixed zonu".

- Također, klub domaćin dužan je nakon utakmice pripremiti i osigurati tzv. mixed zonu, a oba kluba imaju obvezu usmjeriti igrače kako bi pri izlasku iz svlačionica prošli kroz taj prostor. Pristup ovom prostoru, uz igrače i službene osobe klubova, imaju isključivo akreditirani predstavnici medija - navodi se u članku 38. propozicija natjecanja.

Osim toga, prema propozicijama natjecanja, klubovi su dužni otvoriti trening prvih 15 minuta za medije kako je to slučaj i u europskim natjecanjima.

- Klubovi su obvezni otvoriti svoje treninge na dan prije određenog termina za utakmicu za predstavnike medija u trajanju od najmanje 15 minuta pred početak treninga. Nakon isteka tog vremena glasnogovornik kluba će poduzeti aktivnosti kako bi predstavnici medija napustili prostor za trening - stoji u pravilniku.

Tako će mediji pred utakmice imati priliku posjetiti trening nekog bh. premijerligaša koji se inače održava prije ili poslije najavne press-konferencije za utakmicu koja se igra sljedećeg dana. Uz to, odluka da se uvede obvezna "mixed zona" također je odlična stvar jer će mediji moći dobiti izjave igrača klubova koji se sastaju, što je prethodnih godina bila rijetkost u bh. nogometu kada je prvenstvo u pitanju. Uvođenjem europskih manira sigurno je da će se ostvariti napredak i u tom polju te će navijači, uz izjave trenera na press-konferencijama nakon susreta, sada moći čuti i mišljenja pojedinih nogometaša. Međutim, što je "mixed zona"? "Mixed zona" inače se nalazi unutar stadiona i predviđena je kako bi igrači nesmetano mogli komunicirati s novinarima nakon utakmice te iznijeti svoje dojmove te je već odavno obvezna stvar u mnogim europskim natjecanjima i ligama.

Inače, "mixed zona" nalazi se u hodniku blizu izlaza sa stadiona, gdje nogometaši inače prolaze. Također, igrači nisu obvezni zaustaviti se u "mixed zoni" i dati izjavu, ali akreditirani novinari imaju pravo tražiti je od bilo kojeg igrača koji prođe.

Također, u "mixed zoni" igrači obično pričaju samo o utakmicama koje su tek završene te se pitanja o nekim drugim temama obično izbjegavaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?