SARAJEVO

Zasjedao Dom naroda Parlamenta F BiH, izaslanici SDA napustili sjednicu

12.06.2024.
u 14:35

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.  Suština usvojenih izmjena i dopuna  je da umirovljenicima koji se odluče na povremene poslove radi stjecanja dodatnih prihoda, neće biti obustavljena isplata mirovina.  Usvojenim izmjenama i dopunama, svi korisnici mirovina osim onih koji primaju obiteljsku mirovinu, imat će mogućnost zaključiti ugovor o radu i to u statusu obveznog osiguranja. Korisnici invalidske mirovine zbog činjenice da su to pravo ostvarili trajnim gubitkom radne sposobnosti i kao takvi ne mogu dobiti ugovore o radu odnosno ostvariti status osiguranika u obveznom osiguranju se isključuju.

Potvrdom u Domu naroda, omogućeno je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju stupi na snagu, a njegovim donošenjem, naglasio je resorni federalni ministar Adnan Delić, provode se presude Ustavnog suda F BiH. „Iako je umirovljenicima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave mirovine, ovom izmjenom Zakona, oni koji su redovno otišli u mirovinu, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave mirovine, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda“, naglasio je ministar Delić.

Izaslanici su prihvatili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni  Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem  hidroakumulacijskih objekata. Usvojeni zakon donosi dvije izmjene ; prva se odnosi na povećanje naknade sa 0,01 na 0,012 KM /kWh proizvedene električne energije koju će elektroprivrede plaćati općinama a druga definira raspodjelu novčanih sredstava po općinama , ukoliko je hidroakumulacija izgrađena na području više općina.  Usvojen je o Prijedlog zakona o dopuni zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u odredenim općinama, kojim se utvrđuje novi naziv mjesta Drapnići, koje se izdvaja iz naseljenog mjesta Podorašje. Stanovnicima iz mjesta Drapnići ova zakonska dopuna je važna kako bi što prije mogli aplicirati na pozive financiranja projekata iz domena poljoprivrede i stočarstva.  U formi Nacrta izaslanici su usvojili i Zakon o likvidacijskom postupku koji u zakonodavstvo uvodi institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje i pojednostavljuje likvidacijski postupak.

Uz dosta kritika izaslanici su usvojili i Strategiju za prevenciju borbe protiv nasilja u obitelji za razdoblje 2024.-2027. godina . I ovom prilikom spomen je slučaj verbalnog nasilja kojeg je nad kolegicama iz zastupničkih odnosno izaslanipkih klupa provodio zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanel Kajan.  Poruka poslana iz Doma naroda Gender centru Vlade F BiH koji je zadužen za provedbu strategije, je da se bilo koji oblik nasilja pa tako i onaj koji dolazi iz zastučkih klupa ne smije tlerirati i na njega se treba žurno reagirati što dosad, uz par izuzetaka, nije bio slučaj.  Zaključujući raspravo o Strategiji, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović najavio je sankcioniranje, uključujući i udaljavanje sa sjednice, izaslanika koji u raspravama koriste neprimjeren način komuniciranja. Upravo takvoj raspravi između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i zastupnika SDA Harisa Zahiragića svjedočili  su izaslanici . Nakon ove rasprave dio izaslanika iz Kluba Bošnjaka na čelu s SDA napustio je sjednicu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?