Vrhunski objed

Kako napraviti francusku salatu s domaćom majonezom

30.12.2024.
u 13:00

Nina Mrvica, autorica bloga BakeMe pripremila je recept za omiljeni klasik - francusku salatu s domaćom majonezom.

Neizostavan dio blagdanske trpeze je i francuska salata, a portal Gastro.24sata.hr donosi recept za klasičnu verziju s kojim ćete brzo i na radost ukućana dobiti jelo koje unosi svježinu. Kad se priprema domaća francuska salata najbolje je koristiti domaću majonezu koju možeš izraditi za nekoliko minuta i ne moraš se ni malo bojati da ona neće uspjeti.  Nina Mrvica, autorica bloga BakeMe pripremila je recept za omiljeni klasik - francusku salatu s domaćom majonezom. 

Ovo jelo nastalo je u Rusiji. 
-Nosi naziv i salata Olivier po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Olivieru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Kako je nastala francuska salata?  Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.  Glavni sastojak francuske salate je majoneza, piše autorica. 

DOMAĆA MAJONEZA SASTOJCI

žumanjak 3 kom

senf 3 žličica

sol 1 prstohvat

suncokretovo ulje 750 ml

vinski ocat 2 žličica

POSTUPAK

U blender stavi žumanjke, dodaj im senf i sol. Koristi jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendaj kako bi se smjesa povezala. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodaj postupno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksaj smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja. Nakon što dodaš polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodaj preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendaj dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodaj žličicu vinskog octa i umiješaj je u majonezu. Pripremljenu majonezu spremit u staklenku i stavi u hladnjak. Majonezu možeš raditi i na malo duži način ručno. Trebat će ti pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. 

FRANCUSKA SALATA SASTOJCI

jaje 4 kom

mrkva 3 kom

krumpir 1 kom

kiseli krastavci 350 g

grašak 400 g

majoneza 350 g

senf 1 žličica

sok od limuna 0,50 kom

sol 2 prstohvat

papar

POSTUPAK Posebno stavi kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori. Kada su kuhani, ocijedi ih i stavi sa strane da se ohlade. Krumpiru oguli koru, pa ga nareži na sitne kockice. To napravi i s jajima i mrkvom. Kisele krastavce također nareži na sitne kockice. Dodaj ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine. Sve dobro promiješaj i prebaci u zdjelu za posluživanje. Spremi u hladnjak i potroši unutar nekoliko dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije