Neizostavan dio blagdanske trpeze je i francuska salata, a portal Gastro.24sata.hr donosi recept za klasičnu verziju s kojim ćete brzo i na radost ukućana dobiti jelo koje unosi svježinu. Kad se priprema domaća francuska salata najbolje je koristiti domaću majonezu koju možeš izraditi za nekoliko minuta i ne moraš se ni malo bojati da ona neće uspjeti. Nina Mrvica, autorica bloga BakeMe pripremila je recept za omiljeni klasik - francusku salatu s domaćom majonezom.
Ovo jelo nastalo je u Rusiji.
-Nosi naziv i salata Olivier po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Olivieru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Kako je nastala francuska salata? Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati. Glavni sastojak francuske salate je majoneza, piše autorica.
DOMAĆA MAJONEZA SASTOJCI
žumanjak 3 kom
senf 3 žličica
sol 1 prstohvat
suncokretovo ulje 750 ml
vinski ocat 2 žličica
POSTUPAK
U blender stavi žumanjke, dodaj im senf i sol. Koristi jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendaj kako bi se smjesa povezala. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodaj postupno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksaj smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja. Nakon što dodaš polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodaj preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendaj dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodaj žličicu vinskog octa i umiješaj je u majonezu. Pripremljenu majonezu spremit u staklenku i stavi u hladnjak. Majonezu možeš raditi i na malo duži način ručno. Trebat će ti pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera.
FRANCUSKA SALATA SASTOJCI
jaje 4 kom
mrkva 3 kom
krumpir 1 kom
kiseli krastavci 350 g
grašak 400 g
majoneza 350 g
senf 1 žličica
sok od limuna 0,50 kom
sol 2 prstohvat
papar
POSTUPAK Posebno stavi kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori. Kada su kuhani, ocijedi ih i stavi sa strane da se ohlade. Krumpiru oguli koru, pa ga nareži na sitne kockice. To napravi i s jajima i mrkvom. Kisele krastavce također nareži na sitne kockice. Dodaj ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine. Sve dobro promiješaj i prebaci u zdjelu za posluživanje. Spremi u hladnjak i potroši unutar nekoliko dana.