IMAO JE 93 GODINE

Umro legendarni glumac James Earl Jones, poznati glas Dartha Vadera i Mufase

James Earl Jones
INFphoto
10.09.2024.
u 07:39

Najpoznatiji je po ulozi u serijalu "Star Warsu", gdje je dao glas Darthu Vaderu, jednom od najikoničnijih filmskih likova svih vremena. Također je bio glas Mufase, kralja lavova, u animiranom klasiku "The Lion King"

Glumac James Earl Jones, poznat po svom dubokom glasu i brojnim nezaboravnim ulogama, preminuo je u ponedjeljak ujutro, potvrdio je njegov agent Barry McPherson. Doživio je 93 godine, a tijekom bogate karijere odradio je brojne uloge na filmu, televiziji i kazalištu. 

Najpoznatiji je po ulozi u serijalu "Star Warsu", gdje je dao glas Darthu Vaderu, jednom od najikoničnijih filmskih likova svih vremena. Također je bio glas Mufase, kralja lavova, u animiranom klasiku "Kralj lavova", čime je osvojio srca publike svih dobnih skupina. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, uključujući Tonyja, Emmyja i Grammyja, a 2011. godine primio je počasnog Oscara za životno djelo.

Inače, Jones je prije desetak godina priznao da je u djetinjstvu patio zbog teškog mucanja kojeg se toliko sramio da između pete i četrnaeste godine nije progovorio ni riječ. Sin poznatog glumca Roberta Earla Jonesa nije ni pomišljao na posao kojim se bavio njegov otac, a glumu je otkrio tek na koledžu – školovani je pričuvni časnik – ali za svoj glas zahvalnost duguje srednjoškolskom učitelju Donaldu Crouchu, koji mu je ulio dovoljno samopouzdanja da opet počne govoriti:

 

"Čitali smo sjajnu književnost i pomisao da izgovaram takve riječi, zbilja me nadahnula. Nikad ne bih očekivao da ću moći napisati takve stvari, ali želio sam uživati u tome da ih izgovaram. Moj učitelj me ohrabrio da se okušam u glumi", rekao je. "Ako voliš te riječi, onda ih moraš biti u stanju izgovoriti." Time je sve počelo.

A to "sve" je više nego legendarno. Od početaka u kazalištu u Michiganu do uloga poput Othella, od debija kao mladi pilot u filmu "Dr. Strangelove", Alexa Haileyja u "Korijenima", admirala Greera u "Lovu na crveni oktobar", Thulsa Dooma u "Conanu barbaru" i dvije najpoznatije glasovne: Mufase u "Kralju lavova" i, naravno, nezaboravnog astmatičara pod crnom maskom, nekadašnjeg Sitha koji pod utjecajem svog sina jedija doživljava iskupljenje u originalnoj trilogiji "Ratova zvijezda". Bio je zauzet i u kazalištu, kao Big Daddy u iznimno hvaljenoj tamnoputoj postavi slavne "Mačke na vrućem limenom krovu" Tennesseeja Williamsa.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije