Bh. policajci spriječili 2674 ilegalna ulaska u BiH

migranti
Granična policija BiH
24.08.2024.
u 19:59

Stravična nesreća u kojoj su migranti izgubili život pokušavajući u čamcu prijeći rijeku Drinu te ući u BiH otvorila je davno postavljena pitanja koja se vežu uz tzv. zapadnobalkansku rutu, a pitanje svih pitanja je kako spriječiti krijumčare koji kroz dobro uhodanu mrežu pokušavaju prebaciti ljude, izlažući ih pritom opasnosti, ali i kako se suočiti s migrantskim valom na njegovu ishodišnom dijelu, odnosno na samom ulasku u Europu.

No, vidljivo je da, i uz niz mjera koje se provode, migranti pronalaze način kako doći do BiH, koju gledaju kao jednu od točaka s kojih će pokušati ući dublje na područje Europske unije, piše portal Večernjeg lista BiH.

Aktivnosti u 2024.

Prema podacima koje je Večernji list dobio u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, od početka ove godine pripadnici Granične policije BiH od nezakonitog prelaska državne granice odvratili su 2674 osobe.

Pitanje ojačavanja državne granice, odnosno pokrivanja svih točaka na istoku zemlje, vezano je i uz potporu koju BiH treba dobiti od Europske unije, a u tom kontekstu valja podsjetiti kako je BiH počela pregovore o sporazumu s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Okončanje pregovora i potpisivanje sporazuma omogućilo bi pokretanje zajedničkih operacija, a što bi mnogo značilo BiH, zemlji čije se institucije iznimnim naporima bore protiv migrantskog vala. Granična policija BiH, i uz manjak ljudi, ulaže nadljudske napore kako bi pokrila sve kritične točke, a u ovom trenutku, potvrđeno je za Večernji list, Graničnoj policiji nedostaju 663 policijska službenika.

Granična policija čini sve da se taj broj nadomjesti i raspisuju se stalno novi natječaji čim se steknu uvjeti za to, navela je Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije BiH. U kontekstu primanja novih ljudi objasnila je kako je okončan javni oglas za 11. klasu kadeta te su u činu mlađeg inspektora u radni odnos stupila 22 kadeta, dok je iz iste klase kadeta u radni odnos stupilo 98 kadeta u činu policajca. Na tome se ne staje jer se trenutačno vrše sigurnosne provjere za prijam 12. klase kadeta (120 u činu policajca i 25 u činu mlađeg inspektora), a uskoro će se raspisati natječaj za 13. klasu kadeta (ukupno 150 kadeta). Osim toga, Vijeće ministara je odobrilo i prijam kadeta 14. klase (150 policajaca) te je upućen zahtjev nadležnim tijelima i za raspisivanje natječaja za 15. klasu kadeta. U ovoj se sigurnosnoj agenciji nadaju kako će uskoro biti usvojen i novi pravilnik o unutarnjoj organizaciji GP-a BiH, kojim je predviđen ukupan broj policijskih službenika od 2895, što bi uvelike osnažilo kapacitete GP-a BiH.

- Već smo dobili pozitivna mišljenja relevantnih tijela u vezi s tim te je pravilnik upućen Ministarstvu sigurnosti BiH na usvajanje u Vijeću ministara BiH - navodi Vican Bošković. A dok se čeka kadrovsko popunjavanje, traje svakodnevna aktivnost suočavanja s krijumčarskim skupinama.

Značaj suradnje

Taj proces vezan je i uz regionalnu suradnju, ali i definiranje zajedničkog, strateškog odgovora Europske unije koji bi uključivao suočavanje s izazovima na njezinim južnim graničnim područjima. BiH još uvijek nije članica, no od suradnje s agencijom Frontex imat će itekakve koristi, kako u ljudskim tako i u materijalnim kapacitetima ojačavanja graničnog područja. Trenutačne operacije obuhvaćaju Europsku uniju, od istočnih granica EU-a, preko zapadnog Balkana do Grčke i Cipra. Frontex djeluje i izvan EU-a, i to u Moldaviji, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije