Priča o donoru iz Sarajeva

Kako je jedno “da” u najtežim trenutcima spasilo dva života

02.07.2024.
u 07:56

Prije 4 dana, točnije 28. lipnja u Županijskoj bolnici Zenica, utvrđena je moždana smrt kod pacijenta starosti 40 godina iz Sarajeva koja je nastala uslijed spontanog krvarenja u mozak.

Nakon utvrđene moždane smrti obavljen je razgovor sa obitelji preminulog pacijenta u smislu darivanja organa i tkiva. Obitelj preminulog donora rekla je svoje veliko "DA" i dala svoj pristanak za doniranje organa i tkiva u svrhu liječenja.

"U noći 29.06.2024. godine uspješno je izvedena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora. Multiorganska eksplantacija je obavljena u suradnji medicinskih timova uposlenika JZU UKC Tuzla, JZU KCU Sarajevo i zaposlenika JU Županijske bolnice Zenica na čelu sa koordinatoricom za transplantaciju Prim. mr. biomed. sci Čaušević dr. Senadom", saopćeno je iz Županijske bolnice Zenica.

Donirani organi usmjereni su prema UKC Sarajevo i UKC Tuzla gdje je izvršena transplantacija doniranih organa. Postoperativni oporavak pacijenata kojima su transplantirani organi odvija se očekivano.

"Menadžment JU Županijska bolnica Zenica neizmjerno se zahvaljuje obitelji preminulog pacijenta koji su u najtežim trenucima dali svoju suglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa, na osnovu koje će dobiti šansu i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo neophodno. Uposlenicima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave da rade u budućnosti.

Menadžment JU Županijska bolnica Zenica ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu uposlenika JU Županijske bolnice Zenica koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom sudjelovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplatiranih osoba su također saopćili da su proteklih dana u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla urađene dvije kadaverične transplantacije bubrega.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pacijenate.

"Udruženim snagama cjelokupnog tima, počev od anesteziološkog tima KB Zenica na čelu sa transplant koordinatoricom mr. bio. med. sci primarijus dr Senada Kubat Čaušević, pa do zdravstvenog osoblja bolnice Zenica kao i humanosti obitelji donora urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dva bubrega koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije