Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH

Nužno brzo naći rješenja oko Plana rasta, strpljenje u EU je pri kraju

Borjana Krišto
Fena
01.09.2024.
u 16:04

"Vjerujem u postizanje dogovora sve dok razgovaramo otvoreno. Konsenzus o europskom putu postoji i na nama je naći zajednička rješenja", kaže Krišto

Optimistična sam u pogledu postizanja dogovora o pitanjima koja opterećuju nastavak europskog puta BiH, kazala je za Dnevni avaz Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH. Navodi da svakodnevno traju konzultacije i usuglašavanje tema o kojima će biti govora na sastanku državne koalicije. - Cijela javnost u našoj zemlji svjedočila je kakvu dinamiku smo imali tijekom proljeća i koliko se toga učinilo te kakve smo reforme uspjeli provesti. Ono na čemu ću inzistirati upravo je nastavak te dinamike, onog kontinuiteta kojim smo došli do povijesne odluke Europskog vijeća krajem ožujka. Racionalan pristup i shvaćanje važnosti i prilika koje nam se nude od EU su ključ. Fokus svih nas moraju biti postignuti dogovori koje ćemo realizirati. Politički sustav naše zemlje i naš napredak na europskom putu ovise o konsenzusu koji postignemo - kaže Krišto. Ističe kako su vertikalna podjela vlasti i legitimno predstavljanje svake razine u skladu s Ustavom i nešto što se mora poštovati i uvažavati.

- EU je sui generis organizacija, u kojoj se mnoge odluke donose na način kakav mi imamo - kazala je, dodavši kako nekada ni kod njih nema visoke razine ujednačenog stava, svaka zemlja članica ima svoje viđenje i mogućnost zauzeti svoje stavove, ali se ne prestaje razgovarati dok se ne nađe rješenje. - To je model koji moramo stalno primjenjivati i u našoj zemlji kako bismo pravili iskorake - ističe Krišto. Krišto je odgovorila i na pitanje o Planu rasta. - Vjerujem u postizanje dogovora sve dok razgovaramo otvoreno. Konsenzus o europskom putu postoji i na nama je naći zajednička rješenja, koja će pomiriti političke razlike u BiH - kazala je B. Krišto te dodala da, ako netko misli da ima pravo oduzeti 70 milijuna eura iz prve tranše Plana rasta, onda mora preuzeti političku i ljudsku odgovornost za svoju odluku. Zahvalna je, kaže, prijateljima u EU koji imaju toliko strpljenja i iskazuju razumijevanje za BiH. - Međutim, bojim se da je i njihovo strpljenje pri kraju - kazala je Krišto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije