Obitelj unatoč velikoj tuzi donirala organe 40-godišnjaka i spasila dva života

02.07.2024.
u 16:08

Krajem prošlog mjeseca, točnije 28. lipnja, u Županijskoj bolnici Zenica utvrđena je moždana smrt kod pacijenta starosti 40 godina iz Sarajeva, koja je nastala uslijed spontanog krvarenja u mozak. Nakon utvrđene moždane smrti obavljen je razgovor s obitelji preminulog pacijenta u smislu darivanja organa i tkiva. Obitelj preminulog donora rekla je svoje veliko “da” i dala svoj pristanak za doniranje organa i tkiva u svrhu liječenja.

- U noći 29. lipnja 2024. godine uspješno je izvedena eksplantacija organa s moždano mrtvog donora. Multiorganska eksplantacija obavljena je u suradnji medicinskih timova zaposlenika JZU UKC-a Tuzla, JZU KCU Sarajevo i zaposlenika JU Županijska bolnica Zenica na čelu s koordinatoricom za transplantaciju prim. mr. biomed. sc. dr. Senadom Čaušević - priopćeno je iz Županijske bolnice Zenica.

Donirani organi usmjereni su prema UKC-u Sarajevo i UKC-u Tuzla, gdje je izvršena njihova transplantacija. Postoperativni oporavak pacijenata kojima su transplantirani organi odvija se očekivano. Menadžment JU Županijska bolnica Zenica neizmjerno zahvaljuje obitelji preminulog pacijenta koja je u najtežim trenucima dala svoju suglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa na osnovi koje će dobiti priliku i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo nužno. Zaposlenicima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave raditi u budućnosti. Menadžment JU Županijska bolnica Zenica ovom prilikom još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu zaposlenika JU Županijska bolnica Zenica koji je na profesionalan način i u skladu s načelima medicinske etike s uspjehom sudjelovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa.

Iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih osoba također su priopćili da su proteklih dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađene dvije kadaverične transplantacije bubrega. Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvaliteta života za pacijenata.

- Udruženim snagama cjelokupnog tima, počevši od anesteziološkog tima KB Zenica na čelu s transplant-koordinatoricom prim. mr. biomed. sc. dr. Senadom Čaušević, pa do zdravstvenog osoblja bolnice Zenica, kao i humanosti obitelji donora urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dvaju bubrega, koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla - priopćili su.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije