SARAJEVO

Počela upotreba body kamera na policijskim odorama

01.07.2024.
u 16:33

Kameru nose službenici Jedinice za promet, a kako je rekao ministar Katica, ovo je testna faza tijekom koje će Uprava policije pratiti primjenu

Uporaba body kamera na odorama policijskih službenika Jedinice za promet MUP-a Sarajevske županije počela je od jučer. Sarajevska županija time je postala prva u Bosni i Hercegovini čija policija koristi body kamere, a time je ispunjeno obećanje dano građanima o podizanju stupnja transparentnosti i učinkovitosti policije.

- Policijski službenici Jedinice za promet MUP-a Sarajevske županije od sada na teren izlaze s novom opremom - body kamerama. Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavu ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Sarajevske županije još 2021. godine i sredstva od gotovo pola milijuna KM odmah su osigurana.

Nabava je konačno zaključena u studenome prošle godine i stekli su se uvjeti da Uprava policije počne njihovu primjenu. Ovo je testna faza tijekom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer nam je cilj da njihova upotreba bude što učinkovitija - izjavio je ministar unutarnjih poslova SŽ-a Admir Katica.

Naglasio je da će body kamere unaprijediti sigurnost policijskih službenika i zaštiti ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih osoba i slično.

- Istodobno će biti zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlasti. Body kamere će biti na vidljivim dijelovima odora, a snimat će prostor ispred policijskog službenika. Svaki policijski službenik bit će dužan prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti upoznati osobu prema kojoj se primjenjuju da se snima - kazao je Katica.

Dodao je da je upotreba body kamera regulirana pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a SŽ-a prilikom obavljanja policijskih poslova te primjene policijskih ovlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?