1353 nova studenta

Porast broja upisa na Sveučilištu u Mostaru: Zabilježen rast od 42% na prvom upisnom roku

Sveučilište u Mostaru
Facebook/Sveučilište u Mostaru
20.09.2024.
u 15:21

Na Sveučilištu u Mostaru održana je sjednica Senata na kojoj su razmatrane važne teme vezane uz akademsku godinu 2024./2025., studentske aktivnosti te znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. Jedna od glavnih tema bila je informacija o upisu studenata na prvom roku za akademsku godinu 2024./2025., pri čemu je zabilježen porast od 42%, odnosno 1353 nova studenta.

U ovaj broj nisu uključeni studenti Akademije likovnih umjetnosti i Studija medicine na engleskom jeziku, čiji se prijemni ispiti zbog specifičnosti održavaju u rujnu.

Najviše novih studenata dolazi iz Hercegovačko-neretvanske županije, gdje je i sjedište Sveučilišta, a slijede Županija Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Središnja Bosna, Zeničko-dobojska i Posavska županija, u kojima Sveučilište ima dislocirane centre koji također bilježe porast upisa.

Sveučilište u Mostaru zabilježilo je i upise iz Unsko-sanske, Sarajevske i Tuzlanske županije te iz Republike Srpske.

Sveučilište u Mostaru bilježi kontinuiran rast broja stranih studenata, a ove godine broj prijava stranih studenata je viši od 20%, pri čemu najveći broj dolazi iz Republike Hrvatske, ali i ostalih susjednih država Republike Srbije i Crne Gore.

Senat je na sjednici raspravljao o izborima i reizborima u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja te je imenovao članove povjerenstava za ocjenu i obranu tema doktorskih radova. Donijeta je odluka o izboru devet izvanrednih profesora, jednog docenta, jednog višeg asistenta i jednog asistenta. Također Senat je dao suglasnost da Sveučilište, odnosno PRESSUM, bude nakladnik nekoliko publikacija, uključujući udžbenike, knjige i kataloge iz različitih područja.

Na sjednici je usvojen i program cjeloživotnog obrazovanja „Pružatelji podrške osobama s invaliditetom“, koji odgovara na suvremene društvene potrebe. Program se temelji na interdisciplinarnom pristupu i ima za cilj poboljšati socijalnu interakciju, inkluzivnost i informiranost o osobama s invaliditetom.

Sjednica Senata SUM donijela je niz odluka koje će unaprijediti akademske i znanstvene aktivnosti te ojačati društvenu uključenost i obrazovanje, potvrđujući važnu ulogu Sveučilišta u razvoju obrazovanja, istraživanja i promicanju socijalne odgovornosti, priopćeno je iz SUM-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?