“Preporuke temeljene na dokazima”

Prvi znanstveni simpozij Udruge za perinatalnu medicinu u BiH okupio više od 30 predavača

18.06.2024.
u 18:11

Predsjednica UPM u BiH, prof.dr.sc. Vajdana Tomić izjavila je da je Simpozij dobra prilika za predstavljanje i stjecanje novih saznanja, razmjenu iskustava, ali i za poticanje naročito mladih kolega na kontinuirano učenje i usavršavanje.

Jahorina je bila domaćin prvog znanstvenog simpozija Udruge za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini (UPM u BiH) s međunarodnim učešćem, pod nazivom “Preporuke temeljene na dokazima”. Trodnevni događaj okupio je više od 30 predavača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Grčke. 

Impresivan program, osmišljen od strane znanstvenog odbora na čelu s prof.dr.sc. Vajdanom Tomić i prof.dr.sc. Vesnom Ećim Zlojutro, predsjednicom UGORS-a, odnosno dopredsjednicom UPM u BiH, ponudio je mladim liječnicima nova saznanja i kontakte, koje će koristiti u svome radu.

Na jednom mjestu ginekolozi/opstetičari i neonatolozi, svojim prezentacijama, panel diskusijama i raspravama, prenijeli su dragocjeno iskustvo i prikaze slučaja određenih tematskih cjelina.

Poseban osvrt treba staviti na Vodič za intrapartalnu skrb u FBiH, koji je urađen zajedničkim snagama Populacijskoga fonda Ujedinjenih Naroda (UNFPA) koji u BiH djeluje od 1995. godine, Federalnog ministarstva zdravstva, nevladine organizacije “Baby steps” te predstavnica kliničkih centara iz F BiH. Vodič za intrapartalnu skrb u F BiH i Protokol u akušerstvu Republike Srpske predstavljeni su u panel-diskusiji tijekom koje se razvila konstruktivna rasprava.

Predstavnik UNFP-a za BiH, John Kennedy Mosoti, prilikom ceremonije otvaranja Simpozija izrazio je zadovoljstvo činjenicom da na jednom mjestu imamo brojne teme, iz kojih ćemo polučiti nova znanja.

Predsjednica UPM u BiH, prof.dr.sc. Vajdana Tomić izjavila je da je Simpozij dobra prilika za predstavljanje i stjecanje novih saznanja, razmjenu iskustava, ali i za poticanje naročito mladih kolega na kontinuirano učenje i usavršavanje.

Prof.dr.sc. Vesna Ećim Zlojutro kazala je da su ovakvi događaji mjesto susreta predavača iz mnogih zemalja, i da razmjena iskustava treba da bude prioritet skupova. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, zahvalio je uvaženim profesorima i liječnicima na ovakvim prilikama i potaknuo i druge da se odvaže na slične manifestacije.

Simpozij je otvorio akademik Asim Kurjak putem video linka, ističući “da je ovo prilika za razmjenu znanja i iskustava o važnim temama poput UZV u perinatologiji, dijabetesa u trudnoći, prijevremenog porođaja, hipertenzije u trudnoći te novorođenačkog skrininga”.

Tijekom simpozija održan je i sastanak članova UPM u BiH gdje je zaključeno da se svake godine održava Simpozij u organizaciji Udruge/Udruženja te će tako naredni biti održan krajem mjeseca svibnja 2025. godine u Sarajevu.

Podsjetimo da je prošle godine u periodu od 8. – 11. 6. UPM u BiH organizirala svoj prvi Kongres u Mostaru, koji je okupio preko 300 sudionika te veliki broj predavača iz sedam zemalja. Tako će se prema zaključku sa sastanka svaki naredni Kongres organizirati u Mostaru, u razmaku od tri godine. Naredni je dogovoren za jesen 2026. godine. 

Ideja za osnivanjem Udruge/Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini, krenula je u prosincu 2019.godine, nakon Simpozija pod nazivom “Noviji napredak u perinatalnoj medicini”. Simpozij je tada održan u Mostaru i doveo je poznata imena iz oblasti ginekologije i neonatologije iz cijele BiH i susjedne Hrvatske. Udruga je svojim osnivanjem opravdala činjenicu da je zaista bosanskohercegovačka jer okuplja članove iz cijele BiH, a trenutno broji 119 članova.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije