na području Prijedora

Suša se odrazila na kvalitetu voća

24.08.2024.
u 11:44

Prinosi voća na području grada Prijedora su zadovoljavajući, ali je suša utjecala na kvalitetu voćki. Pojedino voće je sazrelo prije vremena, kod nekih je zbog preoterećenosti rodom plod manji, a u zasadima gdje nema sustava navodnjavanja voćke su zbog ekstremnih vrućina daleko lošije kvalitete.

Posebnu štetu pretrpjela je rana sorta jabuke „gala“, gdje nije došlo do pravilnog razvoja ploda, pa je vidljiv problem s krupnoćom plodova.

Mirko Jokić, rukovoditelj PJ Prijedor Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kaže da je stanje sa kasnijim sortama jabuke nešto bolje.

- Imali smo gotovo pola mjeseca temperature s preko 40 stupnjeva celzijusa, tropske noći, te suhi vjetar, ili suhi grad kako mi stručno zovemo, koji je dodatno utjecao na isušivanje lista. Zato je navodnjavanje izuzetno značajno, a u Prijedoru je ukupno 53 hektara zasada voćem pod sustavom za navodnjavanje - navodi Jokić.

Trenutno je aktualan otkup voća. Otkupna cijena industrijske kruške je 50 pfeninga za rane sorte, dok je kruška viljamovka 75 pfeninga. Otkupna cijena jabuke prve klase će biti od 70 do 90 pfeninga, a industrijska cijena jabuke još uvijek nije formirana. Cijena šljive prilikom otkupa se kreće od 80 pfeninga do jedne KM.

Stručnjaci savjetuju kako bi voćari sedam dana nakon berbe trebali istretirati voćke sa 40 kilograma uree po hektaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije