sastanak

Turković i Pejčinović Burić o suradnji BiH i Vijeća Europe

02.03.2020.
u 14:15

 Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se s generalnom tajnikom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić.

Sastanak izaslanstva BiH i Vijeća Europe upriličen je danas na marginama sastanka Odbora ministara Vijeća Europe koji se će biti održan sutra u Strasbourgu
, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Razgovor je protekao u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, tijekom kojeg je ministrica Turković čestitala Pejčinović Burić na izboru za generalnu tajnicu Vijeća Europe i poželjela joj puno uspjeha u radu.

Turković je naglasila da BiH i Vijeće Europe imaju odličnu suradnju u svim oblastima, te izrazila zadovoljstvo što je, nakon pauze u 2019. godini, ponovno imenovana parlamentarna izaslanstva BiH i tako nastavila s redovnim aktivnostima pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Ministrica Turković je najavila svoje sudjelovanje na sutrašnjem sastanku Odbora ministara Vijeća Europe. Naglasila je da je BiH svjesna svojih obaveza, u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava i 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija u svom najnovijem mišljenju iz svibnja 2019. godine, te se zahvalila Vijeću Europe na nacrtu teksta mape puta za implementaciju predmetnih presuda.

Ministrica Turković je informirala sugovornicu da su protokoli 15 i 16 Europske konvencije o ljudskim pravima u završnoj fazi ratifikacije u BiH, te da je u tijeku proces imenovanja članova za Odbora eksperata Vijeća Europe i to za Venecijansku komisiju, Europsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavni odbor za okvirni rad na Konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, Europski odbor za prevenciju mučenja i degradirajućeg tretmana, te Savjetodavni odbor Konvencije za manjinske jezike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?