porasta broja hospitalizacija

U RS raste broj oboljelih od korone, na UKC RS se liječi deset pacijenata s upalama pluća

koronavirus
Emica Elvedji/PIXSELL
24.08.2024.
u 12:00

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci trenutno se liječi 10 pacijenata s dijagnotom COVID-19. Hospitalizirani su pacijenti s upalom pluća srednje teške kliničke slike.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti prof. dr Antonija Verhaz za Fenu kaže da je prosječna hospitalizacija oboljelih od virusa korona sedam dana.

- Tijekom ljeta dolazi do porasta broja hospitalizacija. Smrtnih slučajeva nije bilo zbog infekcije SARS CoV2, ali je bilo letalnih ishoda u grupi pacijenata s ovom bolesti koji boluju o težih kroničnih nezaraznih bolesti - objašnjava Verhazeva.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od sredine lipnja ove godine se bilježi postepen rast procenata pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

- U posljednjem tjednu se također bilježi rast postotak pozitivnih uzoraka u odnosu na testirane i u odnosu na prethodni tjedan - navode u Institutu za javno zdravstvo RS koji ima posljednje podatke za 12-18. kolovoz ove godine za cijelu RS.

Tako je u tom tjednu broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih 28,38 odsto, što znači da je otprilike svaki četvrti testirani bio pozitivan na virus korona.

Sva testiranja, inače, obavljena su u UKC RS i bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini. Od tеstirаnih 67 lаbоrаtоriјskih uzоrak, nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 19 оsоba, dеvеt muškаrcа i 10 žеnа, оd kојih је trоје mlаđе, trоје srеdnjе i 13 stаriје živоtnе dоbi.

- U posljednjoj sedmici je prijavljen 1 smrtni slučaj od posljedica COVID-19 bolesti, a u pitanju je žena starosti od 86 godina - navode u Institutu.

Dо sаdа je u RS pоtvrđеno 121.777 slučајevа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 6.711 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije