Osamnaest mjeseci izvršne vlasti zaslužuje pozitivnu ocjenu

Vlada FBiH sporo donosi odluke, pod pritiskom je SDA, ali popravlja odnose između Hrvata i Bošnjaka

storyeditor/2024-08-26/Vlada-FBiH-1.jpg
27.08.2024.
u 17:10

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i vodstvo "trojke", koju čine SDP-ov Nermin Nikšić, Edin Forto iz Naše stranke te Elmedin Konaković iz Naroda i pravde, okupit će se u četvrtak u Konjicu kako bi analizirali odnose i dogovorili daljnje projekte na kojima treba raditi u Federaciji BiH nakon što se okončaju lokalni izbori jer će predstojećih najmanje mjesec dana proteći u očekivanim podizanjima političkih napetosti, piše Večernji list BiH. Čović je to predstavio kao korak kako bi se nakon toga s partnerima iz Republike Srpske usuglasilo zajedničko okupljanje i kako bi se pak pokušao očuvati ovaj zamah i europski put zemlje. - Vjerojatno ćemo se okupiti tako da svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti budu zajedno i da, na neki način, postavimo plan ispred sebe. Budući da kampanja počinje u rujnu i posvećuje se lokalnim izborima, da oko toga ne pričamo - kazao je Čović i istaknuo da će partneri u vlasti kreirati plan aktivnosti koji će provoditi do kraja tekuće godine te u cijeloj sljedećoj, 2025. godini.

Dogovorena imenovanja

Čović je posebno istaknuo poruku da "jednostavno nećemo stati", objašnjavajući kako se nekada činilo da se pojedini procesi sporije odvijaju zbog, kako kaže, procesa izgradnje povjerenja među partnerima u vlasti. - Mislim da danas svjedočimo tom povjerenju kada je u pitanju Vlada Federacije BiH. Mislim da je nedavno i predsjednik Nikšić (Nermin, predsjednik Vlade FBiH, nap a.) kazao kako nije postojala ni jedna sjednica Vlade na kojoj je došlo do nekog preglasavanja, i to je način. Neke stvari zbog toga idu sporije, ali se jača povjerenje, tako da vjerujem da ćemo napraviti plan ispred sebe - kazao je Čović te objasnio da će jedan plan biti posvećen operativnom radu entitetske razine vlasti, a drugi će biti osnova da se Plan rasta može završiti tijekom listopada. Najavio je kako bi se tijekom rujna trebale okončati procedure oko imenovanja Neovisnog policijskog povjerenstva, ravnatelja Federalne uprave policije, ali i Upravnog odbora Radiotelevizije Federacije BiH te imenovanja čelnih ljudi u federalnoj reviziji. Objasnio je kako su svi natječaji okončani te da je potrebno samo da parlamentarna većina potvrdi sva imenovanja. Naveo je kako se pokušava osporiti ta imenovanja proceduralnim razlozima. Otkako je uspostavljena nova Vlada Federacije BiH, čiji je sastav prošle godine bio prilično iznenađenje, prate je tri fenomena. Prvi je da se jako sporo provode najavljene reforme, druga je da je ponajprije "trojka" pod stalnim presingom SDFA koalicije za izdaju bošnjačkih nacionalnih i državnih interesa, a treći je da su se snažno "ohladili" uzavreli odnosi između Hrvata i Bošnjaka. Očekivalo se kako će ova koalicija ponajprije donijeti zakone kojima bi se najniža plaća povećala na najmanje 1000 maraka, provesti fiskalne reforme koje bi trebale voditi rasterećenju cijene rada i troškova poslodavcima. Umjesto toga, FBiH inzistira na uplati potpore od poslodavaca. Za tu reformu, iako bi vjerojatno čak i populistički jako koristila, ponajprije "trojki", nema hrabrosti zbog neizvjesnosti što bi to donijelo proračunima i javnim fondovima.

Kasne s fiskalnom reformom

No, posve sigurno bi takvo honorirali birači na sljedećim lokalnim izborima. Aktualni saziv Vlade je, međutim, povukao nekoliko poteza koji su rezultirali novim ulaganjima u gospodarstvo, dok su dodatno ubrzane javne investicije, ponajprije u cestogradnji na prometnome koridoru Vc, ali i brzim i regionalnim cestama. No, iako se radi o operativnom, a ponajmanje političkome tijelu, federalna Vlada pokazala je kako ovaj tim može dodatno pridonijeti povratku povjerenja između ključnih federalnih partnera Bošnjaka i Hrvata. Rekao je to federalni premijer Nermin Nikšić, koji je i čelnik SDP-a BiH, a ponovio i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović kako se ni jednom nije dogodilo preglasavanje ministara. I to ne samo na političkoj nego i na nacionalnoj ravni. Što, međutim, nije bio slučaj u dva pretposljednja saziva Vlade FBiH kada je SDA s partnerima gotovo na svakoj sjednici koristio brojnost kako bi preglasao Hrvate. Dapače, ova je stranka s DF-om najavljivala kako će na izborima provesti scenarij izbacivanja Hrvata iz vlasti u FBiH ta svođenja ovoga naroda na mjeru kako to predstavnici ove stranke smatraju da trebaju imati. Iako je koalicijska vlast između probošnjačke "trojke" i dvaju HDZ-ova bila iznenađenje, još je više iznenađenje njezin skladan rad.

Komentara 1

AL
Alii
11:59 29.08.2024.

Vidi im glava kao sa stripa alat forda

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije