Predsjednica Europske komisije

Von der Leyen: Hrvatska se može ponositi, u jednoj stvari ima nevjerojatan potencijal

Ursula von der Leyen
pool/REUTERS/PIXSELL
31.12.2022.
u 10:53

Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu gospodarstva, a mogla bi postati i europsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je u intervjuu Hini predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj uvodi zajednička europska valuta euro.

Von der Leyen u odgovorima na Hinina pitanja naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne.

"Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u šengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to", poručila je.

Hrvatska ovime dovršava svoju punu europsku integraciju, kazala je, i "njezini građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti"

"Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast”, rekla je von der Leyen.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

"S Hrvatskom u eurozoni, 20 država članica EU-a i 347 milijuna građana EU-a dijelit će zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći utjecaj na međunarodnoj sceni", kazala je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?