Zavod za zapošljavanje RS

Za razliku od ekonomista i pravnika, liječnici i matematičari traženi

storyeditor/2024-04-23/PXL_180320_28467991.jpg
18.06.2024.
u 20:41

Ekonomisti, pravnici, ali i rudari posao čekaju i do pet godina. Slaba potražnja za ovim zanimanjima prisutna je već dulje vrijeme

Liječnici, odgojitelji, kuhari, zavarivači... samo su neka od zanimanja za kojima vlada veliko zanimanje te vrlo brzo dobiju posao, dok ekonomisti, pravnici, ali i rudari posao čekaju i do pet godina, rečeno je u Zavodu za zapošljavanje RS-a. Slaba potražnja za ovim zanimanjima prisutna je već dulje vrijeme, i to uglavnom zbog nepovezanosti tržišta rada s obrazovnim profilima i upisnom politikom koju kreiraju visokoškolske ustanove. U okviru sedmog stupnja stručne spreme na Zavodu je najviše diplomiranih ekonomista, diplomiranih pravnika i profesora razredne nastave. – Na posao najdulje čekaju kvalificirani radnici, kojih je ujedno i najviše prijavljeno, metalci s prosječnom duljinom čekanja oko pet godina, tekstilci i prerađivači drva s prosječnom duljinom čekanja oko 7 godina, zatim osobe sa SSS, rudari, maturanti gimnazije, mehaničari i strojari čija je prosječna duljina čekanja na evidenciji više od pet godina – objasnili su iz Zavoda. Prateći stanje na tržištu rada, jasno je da se događaju određene promjene u samom načinu poslovanja. – Tu se najčešće misli na digitalizaciju raznih poslovnih funkcija, tako da je najveći broj novih radnih mjesta nastao u oblasti informatičko-komunikacijskih tehnologija te zanatskih zanimanja, pretežno u industriji i uslužnim djelatnostima, kao i u oblasti građevinarstva – rekli su u Zavodu. Ističu da su, shodno tome, najtraženiji programeri, pomoćni radnici u proizvodnji, trgovci, obućari, šivači, zavarivači, konobari, kuhari, bravari, vozači, elektrotehničari i zidari. U okviru visoke stručne spreme najtraženiji su liječnici različitih profila, inženjeri informacijskih tehnologija, profesori matematike, odgojitelji, pišu Nezavisne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije