neodoljiva

Sočna Ding Dong torta koju će baš svi obožavati!

Ding Dong torta
@askchefdennis Pinterest
13.01.2025.
u 17:35

Fluffy nadjev sličan marshmallowu i bogata ganache glazura razlozi su zašto je Ding Dong torta toliko neodoljiva. Ova torta dovoljno je slatka za djecu, ali i dovoljno sofisticirana za odrasle

Nastale 1960-ih, Ding Dongs su legendarne male čokoladne torte prelivene glazurom i punjene mekanim bijelim kremastim nadjevom. Danas, inspirirane ovim klasikom, Ding Dong torta ponovno osvaja srca sladokusaca i donose dašak nostalgije uz moderan zaokret, piše miss gastro.

Dašak slatke nostalgije

Ova verzija Ding Dong torte spaja bogati i sočni čokoladni biskvit s prozračnim, laganim nadjevom te obilnim slojem sjajnog čokoladnoga ganachea. Rezultat je desert koji će jednako oduševiti djecu i odrasle – prava čokoladna bomba kojoj je teško odoljeti.

BISKVIT SASTOJCI

  • suncokretovo ulje
  • kakao prah 0,75 šalica
  • espresso 1 šalica
  • oštro brašno 2 šalica
  • soda bikarbona 2 žličica
  • sol 1 žličica
  • prašak za pecivo 1 žličica
  • šećer 2 šalica
  • suncokretovo ulje 0,75 šalica
  • jaje 2 kom
  • mlijeko 1 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica

POSTUPAK

  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Premaži dva okrugla kalupa za tortu (promjera 23 cm) uljem. Pospi ih glatkim brašnom i obloži dno svakog kalupa papirom za pečenje.
  2. U srednjoj zdjeli pomiješaj 3/4 šalice kakaa u prahu s 1 šalicom svježe skuhane vruće kave. Miješaj pjenjačom dok se smjesa ne sjedini.
  3. Ostavi sa strane da se malo ohladi. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješaj 2 šalice glatkog brašna, 2 žličice sode bikarbone, 1 žličicu soli i 1 žličicu praška za pecivo.
  4. Dobro promiješaj pjenjačom. U zdjelu miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser) stavi 2 šalice kristal šećera, 3/4 šalice biljnog ulja i 2 velika jaja. Miksaj nastavkom za miješanje na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svjetlija i glatka, otprilike 1 minutu.
  5. Dodaj mješavinu brašna i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini. U mješavinu kakaa dodaj 1 šalicu mlijeka i 1 žličicu ekstrakta vanilije te promiješaj pjenjačom. Polovicu te mješavine dodaj tijestu i miksaj na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka, po potrebi stružući stranice zdjele.
  6. Dodaj preostalu mješavinu kakaa i miksaj na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka, također stružući stranice i dno zdjele prema potrebi (tijesto će biti rijetko), oko 1 minute. Podijeli tijesto između dva kalupa.
  7. Peci, okrećući kalupe na pola pečenja, dok vrhovi kolača ne odskoče kada ih lagano pritisneš i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 35-40 minuta.
  8. Postavi kalupe za tortu na rešetku i ostavi ih da se hlade 15 minuta. Izvadi kolače iz kalupa i prebaci ih na rešetku. Ukloni papir za pečenje. Pusti da se kolači potpuno ohlade, otprilike 1 sat. U međuvremenu pripremi nadjev.

NADJEV SASTOJCI

  • mlijeko 1 šalica
  • brašno 0,25 šalica
  • sol 1 prstohvat
  • šećer 1 šalica
  • maslac 225 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica

POSTUPAK

  1. U srednje velikom loncu pomiješaj 1 šalicu mlijeka, 1/4 šalice brašna i prstohvat soli. Neprestano miješajući pjenjačom, zagrij smjesu na srednjoj vatri dok ne počne lagano krčkati.
  2. Nastavi kuhati, uz stalno miješanje, dok smjesa ne postane gusta i nalik pudingu, otprilike 4 minute ukupnog vremena kuhanja. Dodaj 1 šalicu šećera i miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Priprema rouxa: Makni lonac s vatre i procijedi smjesu kroz sitno cjedilo u plitku srednje veliku zdjelu ili posudu za pečenje.
  3. Lagano pritisni smjesu kroz cjedilo kako bi bila glatka. Prekrij površinu smjese prozirnom folijom tako da folija dodiruje smjesu kako bi se spriječilo stvaranje kore. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi, otprilike 1,5 sati. U zdjelu miksera stavi maslac i 1 žličicu ekstrakta vanilije.
  4. Ostavi maslac na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Pomoću nastavka za miješanje, miksaj maslac na srednje niskoj brzini dok ne postane mekan i svjetlije boje, otprilike 3-4 minute. Smanji brzinu miksera na nisku i postupno dodaj ohlađeni roux u četiri dijela, miksajući između svakog dodavanja dok se smjesa ne sjedini.
  5. Zamijeni nastavak za miješanje metlicom i miksaj nadjev na srednje visokoj brzini dok ne postane pahuljast i mekan, otprilike 4 minute. Ako nadjev izgleda masno ili razdvojeno, nježno ga zagrij na pari i ponovno izmiksaj. Ako je nadjev previše mekan, stavi ga u hladnjak nekoliko minuta prije ponovnog miksanja.
  6. Namaži 1 žlicu nadjeva na sredinu pladnja za tortu kako bi se prvi biskvit pričvrstio. Položi prvi biskvit na pladanj i ravnomjerno premaži sav nadjev po vrhu biskvita, sve do rubova. Na vrh stavi drugi biskvit.
  7. Stavi tortu u hladnjak dok se nadjev ne stegne (35-40 minuta).

GANACHE SASTOJCI

  • tamna čokolada 225 g
  • kukuruzni sirup (svijetli) 2 žlica
  • sol 1 prstohvat
  • vrhnje za šlag 1 šalica

POSTUPAK

  1. Grubo nasjeckaj 225 g tamne čokolade. Stavi ih u srednje veliku zdjelu otpornu na toplinu i dodaj 2 žlice svijetlog kukuruznog sirupa i prstohvat soli.
  2. U malom loncu zagrij 1 šalicu vrhnja za šlag na srednjoj vatri dok ne počne lagano krčkati. Prelij vrhnje preko čokolade i ostavi da stoji 1 minutu kako bi se čokolada počela topiti. Miješaj fleksibilnom lopaticom dok smjesa ne postane sjajna i glatka. Ohladi ganache nekoliko minuta dok se ne počne zgušnjavati, otprilike 3 minute.
  3. Dok se ganache hladi, stavi pet traka papira za pečenje (širine 8 cm, duljine 12 cm) oko donjeg ruba torte, tako da ih lagano gurneš ispod donjeg sloja torte. Na taj način pladanj za tortu ostaje čist dok prelijevaš ganache po torti. Prelij jednu trećinu ganachea (oko 2/3 šalice) preko ohlađene torte.
  4. Pomoću ravne lopatice ili noža ravnomjerno ga razmaži do rubova torte tako da ganache lagano curi niz strane. Zatim razmaži ganache po stranama torte.
  5. Ponovi postupak još dvaput s preostalim ganacheom kako bi cijela torta bila potpuno prekrivena. Lagano povuci vrh ravne lopatice ili noža preko površine torte, naprijed-nazad, kako bi stvorio valoviti uzorak nalik originalnoj Ding Dong torti.
  6. Pažljivo ukloni trake papira za pečenje s donjeg dijela torte. Stavi tortu u hladnjak dok se ganache ne stisne, otprilike 30 minuta.

Savjet više

Ostatke torte prekrij i čuvaj u hladnjaku do 4 dana. Nadjev možeš pripremiti tjedan dana unaprijed i čuvati u hladnjaku. Također, možeš je zamrznuti do 1 mjesec, piše miss gastro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije