Jelo koje su naši stari obožavali: Jeftino, a toliko zdravo da ga treba jesti bar jednom tjedno

25.08.2024.
u 11:12

Nastala je u sjevernoj Italiji i selima ove regije, pravi se od kukuroznog griza i najjednostavnije je jelo na svijetu. Palentu danas možete kupiti u vrećici i pripremati je na različite načine. 

Osnovni sastojak ovog jela, koje je itekako poznato i u našim krajevima, je kukuruzni griz. On se miješa s ključalom vodom i tako nastaje jelo koje su obožavali naši stari, a i mi bi se trebali voditi njihovim primjerom jer je u pitanju vrlo zdravo jelo.

Palenta čisti crijeva, ubrzava metabolizam i sasvim je nepotrebno naglašavati koliko je bolji izbor od npr. peciva iz pekare. Trebali bismo je jesti barem jednom tjedno, navodi Krstarica.

Kako pripremiti palentu?

Recept

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, pola žličice soli i žličicu masti ili ulja. Kad voda provrije, maknite je sa štednjaka i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na nižoj temperaturi dvije do tri minute.

Palenti možete dodati sir, kajmak, sjemenke lana ili suncokreta, ajvar…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije