Od 1. rujna

Nova pravila za ručnu prtljagu u zračnim lukama u EU

01.09.2024.
u 14:53

Zračne luke koje su koristile C3 skenere od 1. rujna se vraćaju na tradicionalne rendgenske uređaje

Nova pravila za ručnu prtljagu u zračnim lukama u Europskoj uniji počela su se primjenjivati od jučer, 1. rujna. To je posljedica nepovjerenja Unije u pouzdanost skenera nove generacije u zračnim lukama u EU. Zapravo, vrijedit će pravila koja su bila prije pojave novih skenera.

To se prvenstveno odnosi na zračne luke koji su koristile nove C3 skenere, omogućavajući putnicima da svoju tekućinu i elektroničke uređaje ostave u svojim torbama dok se skeniraju i na zračne luke koje su ukinule ograničenje od 100 mililitara za svaku tekućinu, aerosol ili gel.

Pouzdanost spomenutih skenera dovedena je u pitanje u svibnju prošle godine jer je zaključeno da nisu pouzdani za spremnike sa sadržajem većim od 330 mililitara. Dakle, zračne luke koje su koristile C3 skenere od 1. rujna se vraćaju na tradicionalne rendgenske uređaje, što će možda prouzročiti kašnjenja u nekim zračnim lukama.

Europska komisija je tu mjeru predstavila kao privremenu i nije precizirala koliko dugo će se primjenjivati. U Međunarodnom vijeću europskih zračnih luka (ACI) smatraju da ova promjena predstavlja veliku prepreku i za putnike i za zračne luke. To znači da će u zračnim lukama s C3 skenerima biti moguće ponijeti boce od 100 mililitara, ali će one u ručnoj prtljazi morati biti u zatvorenim plastičnim vrećicama. Veće bočice neće biti moguće nositi u ručnoj prtljazi, odnosno bit će ih moguće nositi u kovčegu koji prolazi kroz check-in. Osim toga, prilikom skeniranja ručne prtljage morat će se vaditi elektronički uređaji koji su u ručnoj prtljazi.

Maksimalna dopuštena težina ručne prtljage bit će 10 kilograma, a svaki putnik će moći ponijeti jedan komad ručne prtljage i jedan manji osobni predmet.

Dimenzije ručne prtljage, s ručkama i kotačićima, ne smije prelaziti 55 x 40 x 20 centimetara, dok osobni predmeti, poput torbice, ruksaka ili torbe za laptop, moraju biti manji od 40 x 30 x 15 centimetara te stati ispod sjedišta ispred putnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije