Slijede tjedni vrućina, cijeli Balkan se “prži”. Sladić: Ljudi, čuvajmo se

15.07.2024.
u 14:58

Da se književni genijalac William Faulkner rodio u ovom vremenu, njegova knjiga koju je slavni Martin Ritt pretvorio i u film, “Dugo toplo ljeto”, možda bi imala ponešto drukčiji naslov, primjerice “Dugo vrelo ljeto” ili “Nestabilno vrelo ljeto” ako uzmemo širi kontekst svih događanja. Jer BiH je opet u crvenom, svjetski meteorolozi pišu da se Balkan “prži”, a neki dijelovi su pogođeni i superćelijskim olujama, tako da nema toga što nam se ne događa, a, nažalost, nema tu previše dobrog. Oko vrućina se oglasio i meteorolog Nedim Sladić i prognoze nisu optimistične.

Zone niskog tlaka

- U oči upada hitna pomoć koja svako malo gore-dolje vozi po glavnoj sarajevskoj cesti. Teško se diše, temperature su visoke, nema puno svježine ni noću ni ujutro za prijeko potrebni kvalitetni san. Crpi lagano, ali sigurno izražena vrućina svačiji organizam. Ljudi, čuvajmo se svi jer će razdoblje visokih temperatura zraka još potrajati, najmanje do 20. srpnja – kazao je Sladić. Nakon 20. srpnja, dodaje, pali bismo barem na oko “svježijih” 28 do 30 stupnjeva (dakle opet bliži 30 nego 25), a naznaka za izraženiji pad temperature u doglednom razdoblju trenutačno nema. - Ni pogled u trenutačne pokazatelje Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) za kolovoz ne ulijevaju puno nade da će biti nešto drugačiji od srpnja - naveo je Sladić. Klimatolog Vladimir Nikolić iz udruge “Karbon 3” objavio je mapu na kojoj se vidi kako se Balkan “prži” i da padaju novi rekordi temperatura. - Brinu me zone niskog tlaka s Atlantika. Zimi (L) obično mirno, bez vjetra i vrlo hladno, ali ljeti, kada naiđe na užarenu masu visokog tlaka (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguća krupna tuča) - naveo je klimatolog. Oglasio se i profesor Zoran Zadro.

- Vrhunac vala vrućine očekuje se u idućih šest dana, kada bi temperature u pojedinim dijelovima regije mogle dosegnuti 42, 43 stupnja. Opasnost od nastanka i širenja šumskih požara u većem dijelu naše regije bit će iznimno velika - napisao je među ostalim. Situaciju je prokomentirao i meteorolog amater Marko Čubrilo i naveo da se nema što puno reći za idućih 7 do 10 dana, ali i da su promjene moguće nakon tog razdoblja. - Zadržat će se pretežito sunčano i iznimno toplo vrijeme. U prvom dijelu ovog tjedna maksimumi će se kretati od +32 do +41 Celzijev stupanj. Najtoplije vrijeme se očekuje u zaleđu Jadrana i u panonskoj nizini regije, gdje će i noćni minimumi često biti od +23 do +26, a ponegdje i oko +28 stupnjeva. Za idući vikend se očekuje nešto češća pojava lokalnih pljuskova, posebno na sjeveru regije i u planinskim predjelima.

Češća pojava nestabilnosti moguća je i oko 18. srpnja kada bi vrućine mogle malo popustiti uz maksimum od +29 do +38 stupnjeva, ali s obzirom na zagrijanost atmosfere to manje popuštanje vrućine i neće se posebno osjetiti. Noći i dalje ostaju neugodno tople. Poslije 20. srpnja ponovno se računa na nekoliko jako toplih dana uz maksimume od +31 do +39. Idućih od 7 do 10 dana nastavak jakog, toplog vala - naveo je među ostalim. A prošlog tjedna i za vikend BiH je čak i dobro prošla jer na ovu vrućinu nije se pojavila superćelijska oluja. Zato su nastradali dijelovi Hrvatske, Slavonije, gdje se nije mogla odigrati ni prijateljska utakmica Dinama i Bešiktaša, zatim Njemačke, Slovačke, Češke... Došlo je i do prometnog kolapsa. Oluja je prošlog petka pogodila festival na otvorenom u zapadnoj Slovačkoj. Veliki šator se srušio, a nekoliko manjih šatora je oštećeno u oluji, objavila je novinska agencija TASR. Hitne službe odvezle su 10 osoba s lakšim ozljedama u obližnje bolnice - objavio je kontrolni centar. Sportska dvorana pretvorena je u evakuacijski centar za posjetitelje festivala koji je odgođen.

Stradali od nevremena

Dvije osobe poginule su u četvrtak u odronu blata u slovačkoj planinskoj dolini. U Češkoj je na više lokacija obustavljen željeznički promet zbog srušenih stabala u jakom grmljavinskom nevremenu. Velika oluja u južnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj prouzročila je poplavljene ceste i podrume te prometni kolaps. Glasnogovornik policije u gradu Kemptenu, jugozapadno od Münchena, rekao je da je tuča prekrila ceste. Hitne službe izvijestile su o 320 intervencija između 18 sati i ponoći. Oluja epskih razmjera pogodila je i Austriju. Zabilježeno je 190.000 udara munje, tuča i poplave prouzročile su kaos... Malo je, čini se, dobrih vijesti kad je vrijeme u pitanju.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije