Velika Britanija uvela prve sankcije Putinovim brodovima iz “flote u sjeni”

14.06.2024.
u 13:12

Velika Britanija je u četvrtak uvela svoje prve sankcije usmjerene protiv brodova iz "flote u sjeni" ruskog predsjednika Vladimira Putina, za koju je rekla da se koristi kako bi se zaobišle zapadne sankcije i nastavila trgovina ruskom naftom. 

“Današnji postupak uključuje prve sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv brodova u Putinovoj floti iz sjene, koju Rusija koristi kako bi zaobišla sankcije UK-a i (skupine) G7 te nesputano nastavila trgovati ruskom naftom”, ističe se u priopćenju britanske vlade.

Odluka, koja je dio 50 novih sankcija uvedenih u koordinaciji s partnerima iz skupine G7, također je usmjerena protiv dobavljača streljiva, alatnih strojeva, mikroelektronike i logistike za rusku vojsku, uključujući subjekte u Kini, Izraelu, Kirgistanu i Turskoj, navela je vlada.

“Danas ponovo pojačavamo gospodarski pritisak sankcijama kako bismo smanjili rusku sposobnost da financira svoj ratni stroj”, rekao je u priopćenju premijer Rishi Sunak, koji se nalazi na sastanku vođa zemalja članica skupine G7 u Italiji.

“Putin mora izgubiti, a apsolutno je ključno oduzeti mu sposobnost financiranja produženog sukoba”, dodao je britanski premijer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije