Danas 43 godine od međugorskog fenomena kad se, prema svjedočenju djece, na Podbrdu ukazala Blažena Djevica Marija

Deseci tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta u Međugorju mole za mir

25.06.2024.
u 08:22

Deseci tisuća vjernika danas su u Međugorju. Obilježavaju se 43 godine otkako je šestero djece, danas odraslih ljudi, posvjedočilo da im se na brdu Crnica u predjelu zvanom Podbrdo ukazala Blažena Djevica Marija. Mirjana Dragičević-Soldo, Ivanka Ivanković-Elez, Jakov Čolo, Ivan Dragičević, Vicka Ivanković-Mijatović i Marija Pavlović-Lunetti šestero je vidjelaca koji su, prema vlastitom svjedočenju, molili i razgovarali s Gospom na današnji dan 1981., a neki od njih to čine i danas.

Najveće mjesto molitve

Prvi put od ukazanja Gospa je, prema riječima Marije Pavlović-Lunetti, tražila da se na Brdu ukazanja moli devetnica za mir, a tisuće ljudi su od 22 sata pa nadalje molile svih ovih devet večeri do obljetnice ukazanja. Ukazanje je počinjalo u 23.30. S vidjelicom Marijom u nedjelju večer na Brdu je bio i vidjelac Ivan Dragičević. Pojavile su se i snimke snopova svjetlosti i krvavog mjeseca u obliku križa upravo u ovim danima, mnogi to povezuju s nadnaravnim pojavama koje je Gospa, prema navodima vidjelaca, obećala u Međugorju. Bilježe se i čudesna ozdravljenja. Vjernici komentiraju da se nešto nevjerojatno događa u Međugorju. A Vatikan pomno prati događaje. Prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández prošlog je mjeseca na predstavljanju novih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena odgovorio i na pitanja novinara o Međugorju. - O Međugorju još nije ništa zaključeno, ali s ovim normama mislimo da ćemo lakše ići naprijed i doći do zaključka.

U mnogim slučajevima ti su se fenomeni razvijali dobro i redovitim tijekom. Nekada se fenomenom lako može upravljati, nema problema, ima pozitivnih plodova: tako se dogodilo u većini svetišta. Mnoga svetišta koja posjećuju vjernici izvorno su imala slično iskustvo. Nikada nije bilo deklaracije, ni od biskupa ni od Dikasterija, ni od koga, i one su rasle redovitim tijekom bez ikakvih problema kao pučka pobožnost. Ukratko, da bi neka dobra pojava rasla, nije potrebna deklaracija o nadnaravnosti. U slučaju Lourdesa, Fátime, Guadalupea ogromni rast nije ovisio o deklaraciji nadnaravnosti - kazao je kardinal Fernández. Fra Jozo Zovko uz vidioce je simbol međugorskih ukazanja, bio je župnik u Međugorju kad su ukazanja počela i duhovnik vidiocima. I danas, iako daleko od Međugorja, vjernici mu dolaze na otok Badiju. Nedavno mu je bio i Jim Caviezel, koji je utjelovio Krista u filmu "Pasija". Mel Gibson i on sada rade na filmu "Uskrsnuće", za koji kažu da će biti najveći film svih vremena. Svima je zajedničko da ih je Međugorje nadahnulo i promijenilo im život.

Tradicionalna Hodnja mira

Uoči 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju već 33 godine održava se Hodnja mira od Humca u Ljubuškom do Međugorja, gdje se moli za mir u svijetu. Hodnja mira se redovito odvija od 1992. godine, kad se molilo za mir u tada ratom pogođenim Hrvatskoj i BiH. - Možemo reći da je na ovoj Hodnji mira najviše istočnih naroda, odnosno hodočasnika iz istočnih zemalja, pogotovo iz Ukrajine i Poljske. Oni na poseban način mole za mir, da se zaustavi rat u njihovoj zemlji, da mogu konačno uživati i živjeti u tom miru - kazao je Zvonimir Pavičić, župnik župe svetog Jakova u Međugorju, prenio je HRT. - Mislim da je to obveza svakog vjernika, svakog katolika, da se ove važne poruke, posebice sada poruke mira, prenose posvuda po svijetu i taj utjecaj Gospinih poruka koje mijenjaju čovjeka, mijenjaju dušu i koje mogu mijenjati nešto što nam se čini nepromjenjivim - rekao je Željko Batarjelo, hodočasnik koji je stigao iz Beča. Danas na obljetnicu u Međugorju su mise na hrvatskom jeziku u 6, 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije