studija pokazala

Žene u perimenopauzi sklonije bipolarnom poremećaju

menopauza
21.08.2024.
u 20:28

Žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti bipolarni poremećaj u godinama koje prethode njihovoj posljednjoj mjesečnici, pokazala je studija.

Stručnjaci kažu da bi ovakvo istraživanje moglo pomoći u predviđanju individualnog rizika od problema s mentalnim zdravljem tijekom tog vremena, što bi "moglo spasiti život".

Perimenopauza se događa kada žena ima simptome menopauze – kao što su tjeskoba, noćno znojenje, promjene raspoloženja ili moždana magla - ali još uvijek ima mjesečnicu.

Studija na 128.294 žene iz Ujedinjenog Kraljevstva koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu u suradnji s Bipolar UK i UK Biobank usredotočila se na četiri godine oko posljednje menstruacije.

U njoj se zaključuje da postoji 112-postotno povećanje u bipolarnim poremećajima tijekom perimenopauze, dok se pojava ozbiljnijeg depresivnog poremećaja povećala za 30 posto.

“U svojoj sam klinici otkrila da su neke žene, koje su prije živjele živote bez ikakvih ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem, razvile ozbiljne mentalne bolesti oko vremena menopauze", rekla je profesorica Arianna Di Florio sa Sveučilišta u Cardiffu.

“Osjećam dužnost prema ženama s kojima radim. Željela sam njima i drugim ženama dati odgovore zašto im se dogodila ta strašna stvar.”

Clare Dolman, ambasadorica Bipolar UK dodala je: „Ova je studija iznimno važna jer prvi put na vrlo velikom uzorku pokazuje da prijelaz u menopauzu ima mjerljiv utjecaj na mentalno zdravlje žena."

“Kao žena s bipolarnim poremećajem koja je prošla kroz menopauzu, veselim se što će istraživačka zajednica prepoznati važnost ovog otkrića. Studije će nam omogućiti da predvidimo rizik pojedinačne žene da se neočekivano razboli u ovom razdoblju života. To bi saznanje moglo spasiti život.”

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Mental Health, mogli bi pomoći u pružanju dodatne podrške ženama koje su "prije bile ostavljene u mraku", kaže profesor Di Florio.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije