Andrej Kurkov

"Kroz knjigu objašnjava zapadnoj publici o stanju u Ukrajini"

13.11.2022.
u 09:24

Bez volje da završi započeti roman poznati ukrajinski pisac Andrej Kurkov, kojeg je okrutna stvarnost spriječila da piše fikciju, pronašao je novi smisao - pronosi svijetom priču o ruskoj invaziji.

Ovaj 61-godišnjak, slavan po svom satiričnom romanu na ruskom jeziku "Preživjeti s pingvinom" prevedenom na gotovo 40-ak jezika, postao je neka vrsta putujućeg kulturnog glasnogovornika ratnih napora Ukrajine.

Njegov spremni osmijeh prikriva umor od krstarenja po europskim i američkim književnim festivalima na kojima predstavlja svoje novo djelo "Dnevnik jedne invazije".

"To je moj doprinos, to je zapravo moja dužnost", rekao je Kurkov ovog tjedna za AFP u intervjuu na festivalu Crossing Border u nizozemskom gradu Haagu, tek sišavši s aviona iz Njemačke.

"Ja sam na zapadnoj fronti, ne na istočnoj fronti. Istočna fronta je vrlo opasna, zapadna fronta je manje opasna, ali mislim da je također važna."

Dok kijevske snage napreduju na istoku i jugu, Kurkov kaže da je njegov posao "objasniti zapadnoj publici što ne znaju i ne razumiju o Ukrajini".

Izuzet zbog dobi od zabrane putovanja u inozemstvo za ukrajinske muškarce od 18 do 60 godina, Kurkov ima iscrpljujući raspored putovanja kako bi promovirao knjigu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije