HKUD ‘Petar Bakula’

Posuški folkloraši bude ljepotu prošlosti svoga zavičaja

14.11.2016.
u 11:00

Posušani se ponose svojim Hrvatskim kulturno-umjetničkim društvom “Fra Petar Bakula” o kojem se pročulo nadaleko.

Cilj je njihova plodnog i vrijednog rada, kako posebice ističu, da se ne zaboravi, zvuk dipala i gusala, ganga, trusa, naša hrvatska nošnja, naši običaji. I u novim vremenima svi žele znati i pokazati tko su i što su te kome pripadaju.

Često ponove -“narod koji nema običaja i nije narod”, te da im drugi ne bi nametali svoje ili svojatali ono što je njihovo.

HKUD koji nosi ime poznatog Posušanina fra Petra Bakule (nedavno je obilježeno 200 godina od njegova rođenja) osnovan je 2001. u Posušju i svih ovih godina temeljito radi na očuvanju tradicije. Društvo je brojno i stalno se popunjava mlađim čuvarima baštine te danas ima više od 300 članova. Predstavili su se na svim važnijim hrvatskim smotrama folklora u Đakovu, Vinkovcima, Zagrebu, Karlovcu, Metkoviću, Muću, Sarajevu i Travniku. Nastupali su i na međunarodnoj smotri folklora u Mađarskoj, a pokazali su sve svoje znanje i u Berlinu, na reviji narodnih nošnji Hrvata iz BiH u Zagrebu…

Osim pjesama i plesova zapadne Hercegovine, društvo se predstavlja i plesovima Slavonije, Posavine, Bunjevaca te dubrovačkim i hercegovačkim linđom.

Nedavno se zapjevali i mladi gangaši - “svud’ se čuje pisma od momaka, od momaka i od divojaka”.

Zapaženi su i mladi diplari i guslari koji svojim nastupom izazivaju veliku pozornost i 
bude ljepotu prošlosti posuškog i hercegovačkoga kraja milozvukom tih narodnih instrumenata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?