Autobiografska slikovnica Adrijane Prskalo o omiljenom klubu Liverpoolu

"Nikada nećeš hodati sama" - priča o ljubavi malene Adri prema nogometu

storyeditor/2024-09-18/knjiga-1.png
vl
19.09.2024.
u 21:30

"Nikada nećeš hodati sama" naziv je jedne nesvakidašnje priče za djecu, slikovnice, koja će, u organizaciji Matice hrvatske Mostar, biti predstavljena sutra (petak) u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine. Autorica je Adrijana Prskalo, strastvena navijačica Liverpoola iz Rame, koja je još 2019. godine izdala svoj književni prvijenac, roman sličnog naziva "Nikada nećeš hodati sam", kojemu je jedan od recenzenata slavni Vatreni Dejan Lovren. Knjiga je izazvala buru oduševljenja, a Adrijana je tada znala da želi nastaviti pisati.

Tako se rodila ideja o autobiografskoj priči, slikovnici koju je ilustrirala umjetnica iz Banje Luke Nataša Konjević, s glavnim likom - djevojčicom Adri. Već sada, i prije promocije, slikovnica je pravi hit, a kako kaže njezina autorica, inače pravnica po struci, ova je priča poticaj svim djevojčicama da slijede svoje snove i usude se sanjati jer snovi se, uistinu, i ostvaruju.

- Adri je djevojčica predškolske, odnosno rane školske dobi, koja je voljela nogomet. S obzirom na to da u sredini u kojoj je živjela nije postojao ženski nogomet, nastavila je sanjati o tome da će jednoga dana otići u Englesku, na utakmicu svoga najdražeg kluba, Liverpoola. Zbog svoga je izbora nerijetko predmet izrugivanja i omalovažavanja drugih djevojčica, ponekad i dječaka. Ovo je stoga priča o borbi protiv stereotipa i predrasuda. Nije istina da je nogomet sport namijenjen samo dječacima. I djevojčice tu itekako imaju što reći. Uz to, Adri ima i veliku podršku svojih roditelja, baš kao što sam i ja imala podršku svojih. Adri je jedinstvena i šalje poruku svim djevojčicama: budite svoje i nikad ne odustajte od svojih snova - kaže autorica.

Uz autoricu i moderatora Darka Marića, u programu sudjeluju i dr. sc. Tihana Nemčić Bojić, izbornica hrvatske ženske futsal reprezentacije, asistentica na Kineziološkom fakultetu, doktorica nogometa, koja iza sebe ima uspješnu nogometnu karijeru te je prva žena komentatorica na javnoj televiziji, na HRT-u, potom Igor Boraska, član Izvršnog odbora Svjetskog kluba olimpijaca, svjetski prvak u veslanju i četverostruki olimpijac, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, Andrea Šunjić-Bernadić, spisateljica i magistrica likovne umjetnosti, autorica knjige za djecu "Juraj i zmaj".

- Ne sumnjam da će ova slikovnica biti put i putokaz svim onim mladim damama koje vole nogomet ili bilo koji drugi sport ili aktivnost koje se smatra "muškima". Rođene smo za velike stvari i sanjanje najvećih snova, a snovi se ostvaruju, zar ne - poručuje autorica.

Inače, priča o djevojčici Adri ovoga je rujna, u nastavcima, počela izlaziti i u Književno-poučnom časopisu za mlade "Cvitak", koji izdaju Matica hrvatska Mostar te udruge "Cvit" i "Školarac".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?