NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nervoza na Wall Streetu uoči izvješća o zapošljavanju

06.09.2024.
u 07:13

Na Wall Streetu su u četvrtak u nervoznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks oslabili dok investitori čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,54 posto, na 40.755 bodova, a S&P 500 0,3 posto, na 5.503 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,25 posto, na 17.127 bodova.

Na tržištu vlada nervoza uoči objave podataka o zapošljavanju u američkom gospodarstvu u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatnim stopama.

Jučer je objavljeno istraživanje Instituta za upravljanje nabavom koje je pokazalo da su aktivnosti u uslužnom sektoru u SAD-u u kolovozu porasle, dok je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošli tjedan pao.

Izvješće ADP-a, najveće agencije za zapošljavanje u SAD-u, pokazalo je, pak, da je u privatnom sektoru u kolovozu zaposleno najmanje radnika od siječnja 2021., a podaci za prethodni mjesec revidirani su niže, što ukazuje na usporavanje tržišta rada.

"Tržište se stalno njiše između želje za rizikom i bijega od rizika dok investitori prate makroekonomske pokazatelje jer je Fed poručio da će ih pratiti radi donošenja odluke o kamatnim stopama. Tržište prati podatke kako bi steklo uvid u to kako se gospodarstvo ponaša u vezi scenarija prizemljenja i što to sve znači za Fedovu kamatnu politiku", kaže Wasif Latif, predsjednik u tvrtki Sarmaya Partners.

Na tržištu se očekuje da će Fed u rujnu početi smanjivati kamatne stope, nakon što je godinama vodio restriktivnu monetarnu politiku. Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago pali, Nasdaq indeks blago je jučer porastao, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Tesle za gotovo 5 posto, nakon što je kompanija objavila da će pokrenuti svoj napredni softver za potpuno samostalnu vožnju za pomoć vozačima u prvom kvartalu sljedeće godine.

A na europskim su burzama najvažniji indeksi u četvrtak pali četvrti dan zaredom. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 8.241 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 18.576 bodova, a pariški CAC 0,92 posto, na 7.431 bod.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije