Srušeni rekordi

Ljeto na izmaku je najtoplije ikada zabilježeno na planeti

06.09.2024.
u 08:38

Znanstvenici su potvrdili da je ljeto 2024. godine oborilo globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će ovo vjerojatno biti najtoplija godina u zabilježenoj povijesti.

Podaci iz Copernicusa, europske službe za klimatske promjene, pokazuju da je od lipnja do kolovoza bio najtopliji period otkako su počeli zapisi 1940. godine.

Rekordi postavljeni tek prošle godine su već srušeni jer klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom, uz privremeni poticaj El Nina, stalno povećavaju temperature i ekstremne vremenske prilike, rekli su znanstvenici.

Sjeverno meteorološko ljeto - lipanj, srpanj i kolovoz je u prosjeku iznosilo 16,8 stupnjeva Celzija, prema Copernicusu. To je 0,03 stupnja Celzija toplije od starog rekorda iz 2023. godine.

Zapisi sežu do 1940. godine, ali američki, britanski i japanski zapisi, koji počinju sredinom 19. stoljeća, pokazuju da je posljednje desetljeće bilo najtoplije otkako su vršena redovita mjerenja i vjerojatno u oko 120.000 godina, prema nekim znanstvenicima.

"Ove brojke ukazuju na to kako klimatska kriza jača svoj stisak na nas“, rekao je Stefan Rahmstorf, klimatolog sa Potsdamskog instituta za istraživanje klime.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?