dio sankcija

Očekuje se odluka o ruskoj nafti

nafta
23.11.2022.
u 09:22

Grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja, G7, trebala bi u srijedu ili četvrtak objaviti ograničenje cijena na izvoz ruske nafte. Razina će se vjerojatno, kako je rekao viši dužnosnik američkog ministarstva financija, prilagođavati nekoliko puta godišnje, a ne mjesečno.

Ograničenje cijena na izvoz ruske nafte morskim putem trebalo bi se primijeniti 5. prosinca, kao dio sankcija kojima se namjerava kazniti Moskva za invaziju na Ukrajinu, navodi Reuters.

Cilj mehanizma ograničenja cijena je smanjiti prihode Rusije od nafte za financiranje njezinog ratnog stroja, istovremeno održavajući dotok nafte na globalna tržišta kako bi se spriječili skokovi cijena. Ograničenje izvoza ruskih naftnih proizvoda trebalo bi početi 5. veljače.

Dužnosnik Ministarstva financija rekao je da se Europska unija savjetuje s članicama o gornjoj granici cijena. Odluka o razini ograničenja cijena mogla bi doći već u srijedu ili četvrtak, nakon sastanka veleposlanika EU-a, rekao je izvor upoznat s raspravom.

Washington ne očekuje da će Rusija uzvratiti obustavom izvoza nafte, kao što je Putin upozorio da će se dogoditi. Takav potez mogao bi povećati globalne cijene nafte, ali riskira oštećenje ruskih naftnih polja.

- Nemamo razloga očekivati ​​da će to učiniti jer, u konačnici, to nije u njihovom interesu - rekao je dužnosnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije