otkrio razmjere štete

Božinović u Grebaštici: 'Nadamo se da ćemo biti u stanju reći što je bio uzrok ovom požaru'

13.07.2023.
u 20:57

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je ranije građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je područje kod Grebaštice u blizini Šibenika gdje je danas buknuo požar. Ministar se medijima obratio ispred DVD-a Grebaštica, nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.

"Situacija je bolja nego što je bila, a bolja je jer su sve sastavnice koje su radile dale svoj maksimum. Danas se ovdje okupilo više od 160 vatrogasaca", kazao je te naveo kako je požar, prema prvim procjenama, zahvatio oko 600 ha površine.

"Koordinacijom svih snaga na terenu otklonjena je neposredna opasnost za ljude. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava", naveo je te nastavio: "Došlo je do oštećenja na sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade. To je nešto što će se sigurno riješiti. Sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili od ranije u voznom stanju. Također, nešto manjih gospodarskih objekata, čini mi se dva ili tri".

"Ovo danas je bilo orkansko jugo, što znači da u jednom trenutku Air Tractori uopće nisu mogli letjeti. Canadairi jesu cijelu vrijeme. U jednom trenutku smo na nebu imali osam zrakoplova", ističe.

Što se tiče uzroka požara, Božinović navodi kako se krenulo s provođenjem očevida. "To je proces koji će potrajati. Znamo da je problem s očevidima kada su u pitanju požari taj da dobar dio onoga što bi trebao biti dokazni materijal izgori. Međutim, postoje druge metode. Nadamo se da ćemo biti u stanju reći što je bio uzrok ovom požaru", pojašnjava.

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je ranije građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga, kažu u HVZ-u.

Hrvatska vatrogasna zajednica potvrdila je kako su u gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena tri vatrogasca zbog udisanja dima te kako im je pružena pomoć na mjestu događaja. Požar i dalje gasi više od 150 vatrogasaca. On se više ne širi te je sada aktivan na pojedinim područjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?