Najnoviji podaci otkrivaju

Hrvatska u BiH izvezla 25,7% više robe za prvih pola godine nego u istom razdoblju lani

izvoz
09.09.2024.
u 14:30

Bojazan poduzetnika da lagano gasne potražnja na stranim tržištima za sada se u našem slučaju još ne pokazuje na ukupnim izvoznim rezultatima.

Štoviše, najnoviji podaci DZS-a, preliminarni za prvih sedam mjeseci, pokazuju da je srpanj u plasmanu roba u inozemstvu bio osjetno bolji nego prošle godine i prethodnih mjeseci u 2024., pa je i robni izvoz postigao rast od 2,4%. No zasluga za to pripada tzv. trećim tržištima, jer kod naših glavnih kupaca, zemalja članica EU, izvoz i dalje slabi (gotovo 2%), dok se bilježi rast prodaje u zemlje izvan EU od gotovo 12% na godišnjoj razini.

Velik doprinos tržišta BiH

U apsolutnim brojkama, izvezeno je u sedam mjeseci robe u vrijednosti od 13,66 milijardi eura, od čega u EU 9 milijardi, a izvan EU 4,6 milijardi eura. Iz preliminarnih brojki još ne vidi tko je najviše zaslužan za tako bolji izvozni 'skor', no sudeći po nešto detaljnije obrađenim podacima za prvih šest mjeseci, velik doprinos svakako pripada tržištu BiH.

Hrvatski poduzetnici u susjednu zemlju plasirali su četvrtinu više nego u prvom lanjskom polugodištu, točnije 1,33 milijarde eura ili 25,7% više. Istina, prošla godina za naše izvoznike u BiH bila je nešto slabija od prethodne 2022., koja je ujedno bila i rekordna po vrijednosti ostvarenog izvoza, no i u odnosu na 2022., kada je u prvih šest mjeseci bilo izvezeno 1,11 milijardu eura, ove godine je izvoz bio bolji i BiH je trenutačno najzainteresiraniji kupac hrvatskim kompanijama.

Njemačka je i dalje glavno tržište, no pribojavanje da će se slabljenje potražnje osjetiti na izvozu pokazuje se valjanim, jer je realizacija slabija za 0,7% (1,42 milijarde eura). Zaustavljen je i oporavak izvoza na talijanskom tržištu, koji je bio znakovit u prvim mjesecima, čak dvoznamenkast, te je na razini polugodišta ostvaren pad veći od 2% i izvezeno je tek neznatno više nego u BiH.

U EU je prvi dio godine obilježen neizvjesnim uvjetima u gospodarstvu, zbog geopolitičkih sukoba i političkih napetosti, ali i promjenama na tržištima koje nameće zelena tranzicija. Potražnja slabi, pa je osim Njemačke i Italije i na ostalim glavnim tržištima ostvaren slabiji rezultat; u Austriji, Mađarskoj, Francuskoj i Poljskoj. Što se ostalih važnih izvoznih tržišta tiče, za razliku od BiH, izvoz u Srbiju pao je 22%, a od udaljenijih tržišta, znatan porast obilježava izvoz u SAD.

Što se izvoza tiče, pogledi su i za drugi dio godine usmjereni primarno prema Njemačkoj, ne samo zbog izravnih poslova koje hrvatske tvrtke imaju na tom tržištu nego i zbog toga što će se događanja u Njemačkoj preliti i na druga europska tržišta. Indeks optimizma, nažalost, u najvećem europskom gospodarstvu ne oporavlja se. Analitičare u Hrvatskoj iznenadilo je, inače, zadnje izvješće DZS-a o prekidu pada fizičkog obujma industrijske proizvodnje, koji traje još od prošlog ljeta, štoviše, bilježi se i znatan impuls rasta, no još je rano za izvlačenje bilo kakvog zaključka. Pitanje je s obzirom na prilike u glavnim europskim gospodarstvima, ali i šire, hoće li se to nastaviti i hoće li se vidjeti u izvoznim brojkama u ostatku godine. Tko, pak, u prvom dijelu godine ima podbačaj? Energenti i struja, zbog trendova na tom tržištu i pada cijena koje su bile eksplodirale prije dvije godine, kao i promjena koje je na tržište donio krčki LNG terminal, polako jenjavaju i u izvoznoj statistici. U pola godine izvoz struje i plina prepolovljen je u odnosu na lanjski rezultat. Da brodogradnja nije više što je bila, nije novost, no već dugo je iz redova prerađivačke industrije konstantan 'pozitivac' bila prehrambena industrija.

Prerađivači bolji

Sudeći prema izvoznim brojkama iz lipnja, međutim, zabilježen je slabiji rezultat. Gleda li se sama vrijednost ostvarenog izvoza, taj pad nije dramatičan, izvezeno je znatnih 970 milijuna eura, što je 4 milijuna manje nego godinu prije, ali to je prekid pozitivnog niza. Ukupno prerađivačka industrija ima bolji rezultat nego u prvom lanjskom polugodištu, za više od 2%. Tomu su pridonijeli među ostalim proizvodnja odjeće, motornih vozila i prikolica, te električne opreme, te farmaceutska i kemijska industrija. Za razliku od plina i struje, vrijednost izvoza sirove i prerađene nafte u prvih pola godine je povećana, no poljoprivreda i ribarstvo nikako se ne uspijevaju vratiti među djelatnosti u kojima Hrvatska više izveze nego što uveze. Takav status još imaju samo prerada drva (ne i namještaja), te izvoz gospodarskog otpada. Prije godinu dana, inače, u sedam mjeseci uvoz je bilježio pad, što je velikim dijelom bila posljedica velikog smanjenja cijene energenata, čija je rekordna razina obilježila prethodnu 2022. Ove godine, pak, uvoz je u sedam mjeseci ukupno gledajući zabilježio snažan porast, od 5,5%, s tim da je za razliku izvoznih rezultata, rast uvoza zasluga EU, odakle i inače dolazi najveći dio roba.

Generalno, za Hrvatsku je odnos izvoza i uvoza i dalje nepovoljan. U susjednoj Sloveniji, primjerice, ponovno bilježe suficit u robnoj razmjeni, dok se kod nas deficit sve više produbljuje. Manje od 55% uvoza je, naime, pokriveno izvozom. Koliko je ove godine taj trend negativan, najbolje govori podatak da nijedan mjesec ove godine pokrivenost nije ni dosegnula 60%, dok primjerice u 2020. nijedan mjesec ona nije bila manja od 60%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?