Dogodio se

Film o Ratku Rudiću proglašen najboljim na festivalnu sportskog filma u Zlatiboru

27.08.2024.
u 12:44

Dokumentarni film "Dogodio se“ autora Dejana Aćimovića nastao u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), istinita životna priča o vaterpolskoj legendi s trofejnom međunarodnom trenerskom karijerom Ratku Rudiću, jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija osvojio je Grand Prix za najbolji film Međunarodnog festivala sportskog filma u Zlatiboru u konkurenciji 77 filmova iz 25 zemalja svijeta.

Ovo je još jedan uspjeh dokumentarnog filma o jednom od najvećih i najtrofejnijih trenera svijeta, snimljen u koprodukciji Hrvatske Radio Televizije i Radio Televizije Srbije. Ovom nagradom film je uvršten u službenu konkurenciju Međunarodnog festivala sportskog filma, FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs), koji će se održati od 5. do 9. studenog ove godine u Milanu na kojem će se u konkurenciji naći pobjednički filmovi sa 20 svjetskih festivala sportskog filma, koji se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

U filmu o Ratku Rudiću kroz 115 minuta govori se o putu najtrofejnijeg vaterpolskog stručnjaka na svijetu, od njegovih igračkih početaka u Zadru do fantastičnih trenerskih rezultata. 

Trener, čija je karijera trajala 39 godina, osvojio je čak 39 medalja, od čega 16 zlatnih, što ga čini najboljim hrvatskim trenerom svih vremena u svim sportovima. Također, Rudić je i drugi najuspješniji izbornik u povijesti svih sportova nakon brazilskog odbojkaškog stručnjaka Bernarda Roche de Rezendea (52 medalje), podsjeća Hina.

Medalje je osvajao vodeći pet različitih nacionalnih reprezentacija - Jugoslaviju, Italiju, SAD, Hrvatsku i Brazil. Jedini je vaterpolski trener koji je osvojio četiri olimpijska zlata i jedini koji je četiri puta zaredom osvojio medalju na olimpijskim igrama, od čega tri puta zaredom zlata.

S bivšom državom osvojio je dva olimpijska i jedno svjetsko zlato, s Italijom je bio olimpijski pobjednik, europski i svjetski prvak. Taj pothvat ponovio je i s hrvatskom reprezentacijom. Reprezentaciju SAD-a odveo je do zlata na Panameričkim igrama, a Brazilce do srebra na istom natjecanju.

Ratko Rudić danas je član Upravnog odbora i predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?