Od 26. kolovoza do 1. rujna

Na Street Arts Festivalu u Mostaru svjetski prepoznati ulični umjetnici koji će ostaviti svoj potpis

26.08.2024.
u 14:15

Jedan od najvećih i najvažnijih međunarodnih umjetničkih događaja na regionalnoj street art sceni, Street Arts Festival Mostar, koji će se održati od 26. kolovoza do 1. rujna, ugostit će renomirane umjetnike koji će stvarati murale, intervencije i sadržaje na atraktivnim gradskim lokacijama.  

Najuzbudljiviji festival ulične umjetnosti za svoje 13. izdanje ugostiti će umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Španjolske, Njemačke, Kolumbije, SAD i Brazila. To su Milena Ivić, Lonac, Szyman, Berni Puig, Jan Vornman, Infra, Erre i Lady Pink.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Mostaru, SAFMO 2024 je posvećen eksperimentiranju, istraživanju i unapređenju kulturnih praksi kroz raznolike tehnike kao što su tape art, stencil, paste up, graffiti, instalacije i intervencije, pored onoga što se naziva klasični mural.

-Ovaj festival je pun iznenađenja i predstavlja jednu drugačiju formu od dosadašnjih te nastavlja tradiciju iznimne kvalitetne umjetničke produkcije čiji rezultat već odavno globalno odjekuje i čime se svi zajedno možemo ponositi. Neizmjerno smo sretni i zahvalni što se kvaliteta i rad propoznaje širom svjetske umjetničke zajednice te što iz godinu u godinu rastemo kao kolektiv, zajednica i ideja čiji su rezultati jako vidljivi - istaknula je Marina Đapić, osnivačica SAFMO i predsjednica Udruge Rezon na konferenciji za novinare.

Po njezinim riječima, festivalsko središte je i ove godine prepoznatljiva Šantićeva ulica u Mostaru koja ima jedinstvenu urbanu vizuru s obzirom da se u njoj kreira velika galerija pod otvorenim nebom još od 2014. godine.

Ulica postaje prepoznatljiv muzej gdje su svoj potpis ostavili svjetski prepoznati ulični umjetnici, a ove godine pojačanje u toj viziji nastavljaju velike zvijezde street arta.

Jedan od njih je i zagrebački umjetnik Tomislav Lonac koji je u regiji poznat po svojoj preciznoj tehnici i realističnim prikazima.

Ova ulica će biti bogatija i za rad heroine street arta iz Kolumbije Erre čiji će doprinos biti veoma značajan jer je jedna od angažiranijih uličnih umjetnica s već specifičnim i provokativnim stilom kada je u pitanju propitivanje ljudskih prava.

Nastavkom uspješne suradnje Telemach fondacije i Udruge Rezon ove godine bit će realiziran masterclass program mladih sudionika iz BiH koji su pohađali SAFMO &Telemach street art akademiju. U Parku Zrinjevac bit će kreiran otvoreni atelijer gdje će se isticati snaga i kreativnost mladih u sinergiji s djecom. Ovaj program će  voditi kolektiv Atelje Šoln iz Beograda.

Sudjelovanjem u Masterclassu SAFMO 2024 nagrađeno je šest najboljih polaznika Akademije.

O značaju ove suradnje i cijeloj prilici koja se nudi mladim kreativcima iz naše zemlje ukazala je Anesa Muhović, direktorica Telemach fondacije.

- Telemach fondacija s ponosom već treću godinu podržava rad Udruge Rezon i organizaciju street art festivala u Mostaru koji je sada jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u regiji i šire.  Ovaj festival vidimo kao platformu  za izražavanje mladih umjetnika i  kreativaca ali i promociju street artu Mostaru. Street art vidimo kao vitalni dio kulturnog života jer vjerujemo da su obrazovanje i kultura ključni element za društveni napredak. On daje lokalnim i međunarodnim umjetnicima priliku da se okupe, razmjene ideje i obogate kulturnu scenu gradu Mostaru. Podrška festivalu je dio naše šire misije za investiranje i ulaganja u zajednice i mlade koje vidimo kao nosioce aktivne društvene i ozbiljne promjene - rekla je istaknula je direktorica Telemach fondacije. 

Na SAFMO gostuje i najznačajnije ime graffiti subkulture Lady Pink - ikona street arta iz New Yorkan s kojom će biti održan Artist Talk u Code Hub Mostar u utorak, 27. kolovoza . To će biti idealna prilika do publike čuje sve o street art pokretu u New Yorku od 80-ih godina do danas iz prve ruke.  

Uz sav likovno-umjetnički kadar, SAFMO organizatori će ponuditi i odličan OFF program, tako da će sada već internacionalno prepoznati autori mostarske elektronske scene, biti kreatori urbanog glazbenog ambijenta Festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?