Underwater Film Festival

U Neumu ovoga petka i subote četvrto izdanje jedinstvenog filmskog festivala

22.08.2024.
u 08:29

Osamnaest filmskih ostvarenja bit će prikazano u službenom programu ovogodišnjeg izdanja Underwater Film Festivala u Neumu, koji će se održati 23. i 24. kolovoza u hotelu Zenit.

- Publiku čeka do sada najkvalitetniji program. Ove godine pristigao je veliki broj filmova iz 86 država, a za službeni program odabrano je njih 18. Širok je spektar stilova i žanrova, od baleta pod vodom do druženja s morskim psima i ražama - kazao je u razgovoru za Fenu direktora Neum Underwater Film Festivala Ivo Mikulić.

Bit će to četvrto izdanje ovoga jedinstvenog filmskog festivala koji se od 2021. održava u organizaciji Udruge „Standard“.

- Ideja za Neum Underwater Film festival nastala je 2021. godine i iste godine je i realizirana, i to vrlo uspješno, jer gdje drugo napraviti ovakav festival nego u Neumu. Naše veselje je bilo veliko kada je nastao tsunami podvodnih filmova koji su počeli pristizati iz svijeta i to bez prave promocije tada u pandemijskoj 2021. godini - kazao je Mikulić.

Na Festivalu se prikazuju filmovi koji u središte zanimanja stavljaju podvodni svijet i ekološke teme.

- U propozicijama stoji da film koji prikazuje morski ambijent, ideju i slično ne mora striktno biti snimljen 50 posto vremena u vodi. Selektori i žiri prepoznaju izričaj umjetnosti, energije i poruke autora koje se prenose široj domaćoj i svjetskoj javnosti. Autori snimaju filmove s proračuna od 0 do 300.000 dolara, ali naš žiri nagrađuje ideju i kreativnost - dodao je Mikulić.

I ove godine filmovi će biti nagrađeni u šest kategorija: Grand Prix za najbolji film, najbolji eko film, najbolja originalna glazba u filmu, najbolja kamera, najbolji bh. film i nagrada publike.

U protekle tri godine u dva navrata stručni žiri i publika odabrali su istog pobjednika: 2021. film „Mike & Maurice“, redatelja Garetha Bartletta, te 2022. godine film „Tiger (Shark) King“, redatelja Claytona Conna.

 

 

Mikulić je istaknuo kako je u samo tri godine postojanja Underwater Film Festival prepoznat i priznat u svijetu:

- Festival ima odlične temelje, ideju, unikatan je, na moru je, autori nas prepoznaju. To smo čuli od autora, posjetitelja i javnosti. Dobivamo veliki broj filmova iz cijelog svijeta i mogli bi ih prikazivati sedam noći za redom. Zahvaljujući festivalu Neum smo pozicionirali na svjetsku kartu kulturnih događanja. Festival je veoma popularan u Francuskoj, zapadnoj Europi, SAD-u... U Neum dolaze novi gosti iz svih zemalja svijeta, kreativci koji šire pozitivan imidž o nama i o Hercegovini.

Underwater Film Festival trajat će dva dana. Prvoga dana, u petak, 23. kolovoza, od 17 sati kreću filmske projekcije, a proglašenje pobjednika planirano je u 21:20 sati.

Drugi dan festivala, 24. kolovoza, rezerviran je za radionicu „More i ljudi“, koju će voditi profesor geografije i povijesti Jurica Gašpar.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?