kulturno-umjetnička društava

Žene u KUD-ovima imaju ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine- panel diskusija

27.08.2024.
u 20:39

Inicijativa građanki i građana Mostara organizirala panel diskusiju pod nazivom "Žene u kulturno-umjetničkim društvima" na kojoj se razgovaralo o ključnoj ulozi žena u očuvanju i razvoju kulturno-umjetničkih društava (KUD) kroz povijest Mostara.

Potpredsjednica Inicijative Alma Pelo Zagorčić istaknula je kako se večerašnji panel realizuje u sklopu dvogodišnjeg projekta „(Ne)vidljive žene Mostara i Hercegovine“.

- Naš cilj je da ovim panelima pokažemo koliko su važne i bitne žene u svim segmentima društva, a krajnji cilj nam je da jedan javni prostor u Gradu Mostaru dobije ime po nekoj od znamenitih žena koju smo mi predstavili u našoj publikaciji "Nevidljive žene Mostara i Hercegovine"- kazala je Pelo Zagorčić.

Govoreći o učešću žena u mostarskim KUD-ovima, kazala je kako prema njima dostupnim informacijama, na tri ženske grupe u kulturno-umjetnim društvima dolazi jedna grupa dječaka (muškaraca).

- I na mjestu koreografa često se nalaze žene, međutim kada je u pitanju rukovodeća pozicija, kao što su predsjednici KUD-ova onda je to isključivo muška pozicija. Danas smo saznali da u Jablanici i Kiseljaku imamo žene na pozicijama predsjednica KUD-ova što nam govori da se stvari počinju lagano mijenjati. Mi bismo željeli da to malo brže ide, ali evo nadam se da ćemo te svijetle primjere prenijeti i u Mostar i da ćemo možda neki idući panel govoriti o ženama na rukovodećim pozicijama u kulturno umjetničkim društvima - naglasila je Pelo Zagorčić.

Večerašnji panelisti bili su dva predsjednika KUD-a koji su govorili o položaju, poslu i generalno o radu u kulturno-umjetničkim društvima u Mostaru, dok su dvije bivše članice KUD-ova govorile o tome kako je to bilo nekad ranije dok su one bile aktivne članice.

Istaknut je značaj ženskog doprinosa u očuvanju izvornog folklora, pjesme, običaja i nošnje te naglašeno kako žene u kulturno-umjetničkim društvima imaju ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?