Isak zaobišao sve zakonske procedure

SAD: Munjića treba suspendirati, a ne postaviti na viši položaj u FUP-u

storyeditor/2024-08-11/slika4_10_.jpg
12.08.2024.
u 15:38

Potpuno je neprikladno na visoke pozicije FUP-a imenovati policijske službenike koji su uhićeni, optuženi i/ili su pod istragom, naveli su iz Odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a

Nakon što je, obilazeći zakon, federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak vratio na prvu poziciju u Federalnoj upravi policije glavnog inspektora Vahidina Munjića koji je obuhvaćen istragom o pogodovanju policajaca koji su surađivali s narkokartelom "Dino i Tito", dobili smo odgovor Ureda za odnose s javnošću američkog Veleposlanstva u Bosni i Hercegovini. Večernji je otkrio niz protuzakonitih poteza ministra Isaka, koji je sebe postavio u ulogu Vlade kako bi promaknuo kriminaliziranoga Munjića i zaobišao sve zakonske procedure, piše Večernji list BiH. - Potpuno je neprikladno na visoke pozicije u Federalnoj upravi policije imenovati policijske službenike koji su uhićeni, optuženi i/ili su pod istragom zbog ozbiljnih kaznenih djela te je isto nespojivo s predanošću Federalne uprave policije očuvanju vladavine prava - naveli su u odgovoru na upit Večernjeg lista o potezu s početka ovoga mjeseca koji je potajno realizirao ministar Isak.

Na sudu dokazati nevinost

- Vahidin Munjić ima pravo na sudu iznijeti svoju obranu od optužbi i prijestupa, ali on je pod istragom zbog zloporabe položaja i trebao bi biti suspendiran do zaključenja istrage, a ne preraspoređen na stalnu, višu rukovodeću poziciju - istaknuli su iz istoga izvora. Pozivajući se na Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH te Pravilnik o unutarnjoj organizaciji FMUP-a, ministar Isak donio je rješenje po kojemu se "policijski službenik Vahidin Munjić, do sada raspoređen na radno mjesto glavnog inspektora - stručno operativnog koordinatora u Uredu ravnatelja Uprave policije u Federalnoj upravi, raspoređuje na radno mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Sektoru kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije u činu glavnog inspektora počevši od 5. kolovoza 2024. godine". Iz američkog Veleposlanstva pozvali su federalne vlasti da konačno promijene zakone koji uređuju oblast unutarnjih poslova te imenuju zakonitog ravnatelja Federalne uprave policije. - Federalna uprava policije je bez propisno imenovanog ravnatelja od 2019., a bez zamjenika ravnatelja od 2023. godine. Federalne vlasti trebaju pod hitno usvojiti izmjene Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH i Zakona o policijskim službenicima, bez odgađanja imenovati novi federalni Neovisni odbor, a odmah potom nastaviti s imenovanjem ravnatelja i zamjenika ravnatelja Federalne policije. Imenovanje novog ravnatelja i zamjenika ravnatelja Federalne policije treba biti u skladu sa zakonom i poštujući zakon - naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Ministar Isak je, čak nakon što je Munjić uhićen pa pušten iz pritvora sa šefom Specijalne policije FUP-a Mustafom Selmanovićem, organizirao svečani doček za ovu dvojicu policijskih dužnosnika, nakon čega je javnost zbunio tvrdnjama kako su protiv njih odbačene sve optužbe. A istina je bila kako je Sud BiH ocijenio da nema razloga za njihovo pritvaranje.

Nejasan zaključak

No, istodobno je Tužiteljstvo BiH nastavilo istragu u predmetu "Dino i Tito" koji je rasvijetljen nakon što je dekodiranjem mobitela sa Sky aplikacijom otkrivena upletenost više policijskih djelatnika u zaštitu narkobosova, dok pak policijski šefovi Munjić i Selmanović nisu poduzeli ništa kako bi se suspendirali ili pak uklonio pristup zaštićenim podacima. Posljednja pak odluka ministra Isaka "podlogu" koja je protuzakonita nalazi u zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 6. ožujka ove godine. Ta odluka, međutim, ne daje široku mogućnost tumačenja i, dapače, negiranja zakona. Osim ako ne postoje druge zamisli. A očito je iza svega na djelu pokušaj da se održavanjem Munjića na životu pokušaju usmjeriti procesi u sigurnosnom sektoru u Federaciji BiH, a moguće i u budućim pravosudnim slučajevima. Trenutačna situacija u FUP-u je takva da ovom policijskom agencijom zapovijeda čovjek koji se nalazi pod istragom Tužiteljstva BiH za sudjelovanje u prikrivanju djelovanja i pogodovanju narkoklanu "Dino i Tito". Naime, s obzirom na to da je odlukom ministra Isaka Munjić postavljen na poziciju načelnika Sektora kriminalističke policije u Sektoru kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, on je time de facto ponovno postao ravnatelj FUP-a. Munjiću pak nikada nije palo napamet, jer je zapravo u istoj situaciji, da, primjerice, suspendira zapovjednika Specijalne policije, pa je sada i na čelu te elitne postrojbe Mustafa Selmanović, koji je pod istragom Tužiteljstva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije